Sari direct la conținut

„Apologet al lui Putin”. Nigel Farage, artizanul Brexitului, spune că Occidentul a provocat invazia rusă în Ucraina

HotNews.ro
Nigel Farage, liderul partidului de dreapta Reforma din Marea Britanie, a declarat că extinderea spre est a Uniunii Europene și a NATO a provocat invazia președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, informează Reuters.
Nigel Farage părăsește Glaziers Hall, din centrul Londrei, după ce a anunțat că va candida la alegerile din Clacton și îl va înlocui pe Richard Tice ca lider al Reform UK, 3 iunie 2024, Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia
Nigel Farage părăsește Glaziers Hall, din centrul Londrei, după ce a anunțat că va candida la alegerile din Clacton și îl va înlocui pe Richard Tice ca lider al Reform UK, 3 iunie 2024, Foto: Marcin Nowak/LNP / Shutterstock Editorial / Profimedia

Declarația, făcută într-un interviu pentru BBC difuzat vineri seara târziu, au atras critici puternice în tot spectrul politic britanic înainte de alegerile din 4 iulie, în care se preconizează că partidul lui Farage va obține milioane de voturi.

Farage a declarat că își menține comentariile făcute la scurt timp după invazia Moscovei în Ucraina din 2022, în februarie, când a postat pe rețelele de socializare că această acțiune a fost o „consecință a expansiunii UE și NATO”. El a spus că a prezis un război în Ucraina încă din 2014.

„Era evident pentru mine că expansiunea mereu spre est a NATO și a Uniunii Europene îi dădea acestui om un motiv pentru a spune poporului rus: „Vin din nou după noi” și să meargă la război”, a declarat Farage în interviul de vineri de la BBC.

„Noi am provocat acest război… bineînțeles că este vina lui (Putin) – a folosit ceea ce am făcut noi ca scuză”.

Rusia își prezintă operațiunea militară specială din Ucraina ca parte a unei lupte mai ample cu Occidentul, despre care spune că vrea să îngenuncheze Rusia. Kievul și Occidentul resping acest lucru și acuză Rusia că duce un război ilegal de cucerire.

Deceniile de campanie ale lui Farage împotriva apartenenței Marii Britanii la UE și a imigrației în masă au făcut din el unul dintre cei mai cunoscuți și mai divizori politicieni ai țării.

Intrarea sa surprinzătoare în cursa electorală a afectat și mai mult speranțele premierului conservator Rishi Sunak de a reduce avansul Partidului Laburist de centru-stânga în sondajele de opinie.

Chiar dacă este puțin probabil ca formațiunea Reforma din Marea Britanie să câștige multe locuri în parlament, ar putea diviza votul de centru-dreapta în întreaga țară.

Partidul a deținut doar un singur loc în ultimul parlament, pe care l-a obținut după ce un deputat conservator a dezertat.

Comentariile lui Farage cu privire la Ucraina au atras imediat crtici.

Sunak a declarat că Farage a „greșit complet”, acuzându-l de o împăcare care pune în pericol securitatea Marii Britanii și a aliaților săi.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist pentru apărare, John Healey, a calificat comentariile lui Farage drept rușinoase și l-a catalogat drept „apologet al lui Putin”.

Farage a scris ulterior pe X: „Putin a greșit când a invadat o națiune suverană, iar UE a greșit când s-a extins spre est. Cu cât realizăm mai repede acest lucru, cu atât vom fi mai aproape de a pune capăt războiului și de a asigura pacea”.

INTERVIURILE HotNews.ro