Sari direct la conținut

Ar putea trece arhipelagul britanic Orkney la Norvegia? În niciun caz, spune Marea Britanie

HotNews.ro
Arhipelagul Orkney, Foto: Wayne HUTCHINSON / Alamy / Alamy / Profimedia
Arhipelagul Orkney, Foto: Wayne HUTCHINSON / Alamy / Alamy / Profimedia

Luni, guvernul britanic a respins orice perspectivă de apropiere a arhipelagului scoțian Orkney de Norvegia, ridicată de un lider local care s-a plâns de neglijența Londrei și a Edinburghului, potrivit AFP.

Liderul, James Stockan, a prezentat o moțiune în consiliul local, care urmează să fie dezbătută marți.

El consideră că este timpul ca arhipelagul, situat la aproximativ 15 kilometri nord-est de coasta scoțiană, să ia în considerare „modele alternative de guvernare” pentru a utiliza mai bine atuurile sale economice, în special turismul și energia.

„Facem parte din regatul nordic de mult mai mult timp decât facem parte din Regatul Unit”, a declarat el pentru BBC.

„Pe străzile din Orkney, oamenii vin la mine și mă întreabă: „Când vom plăti înapoi zestrea? Când ne întoarcem în Norvegia?”, spune el.

Arhipelagul a fost controlat de regele norvegian până în 1472 când a ajuns la Scoția drept zestre de nuntă a Margaretei a Danemarcei, viitoarea soție a regelui Iacob al III-lea al Scoției.

Potrivit lui James Stockan, există „o imensă afinitate și o relație culturală profundă”. El consideră că guvernele britanic și scoțian – care se luptă la rândul lor pentru a organiza un referendum pentru independență – au abandonat Orkney în ceea ce privește finanțarea.

Pe lângă explorarea „conexiunilor nordice”, moțiunea are în vedere să obțină un statut similar cu cel din Insulele Man, Guernsey sau Jersey, care se află sub suveranitatea coroanei britanice fără a face parte din Regatul Unit.

El a mai sugerat că o variantă ar fi un statut asemănător cu cel al Insulelor Feroe – care este un teritoriu autonom al Danemarcei.

„În primul rând, nu există niciun mecanism” pentru ca o parte a Regatului Unit să obțină un astfel de statut, a replicat luni purtătorul de cuvânt al premierului, Rishi Sunak.

„Dar, în mod fundamental, suntem mai puternici ca Regatul Unit, iar acesta este un lucru pe care nu intenționăm să îl schimbăm”, a adăugat el, amintind de sprijinul financiar de care se bucură arhipelagul.

Consiliul Insulelor Orkney a votat în 2017 pentru efectuarea unei analize care să arate dacă insulele ar putea avea o autonomie mai mare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro