Sari direct la conținut

Arabia Saudită a executat 170 de condamnați la moarte în 2023, inclusiv în ultima zi a anului

HotNews.ro
Steagul Arabiei Saudite, Foto: Paul Cowan | Dreamstime.com
Steagul Arabiei Saudite, Foto: Paul Cowan | Dreamstime.com

Arabia Saudită a executat 170 de condamnați la moarte în 2023, bilanț în creștere față de anul precedent, potrivit unei analize AFP bazate pe anunțurile făcute de autoritățile saudite.

La 31 decembrie 2023, 170 de persoane condamnate la moarte fuseseră executate în regat, față de 147 pentru întregul an 2022. Un număr record de 187 de execuții a fost înregistrat în 2019.

Cele mai recente execuții au avut loc chiar duminică.

Ele au vizat saudiți condamnați pentru crimă, dintre care doi la Tabouk (nord), unul la Riad și celălalt la Jazane (sud), potrivit comunicatelor Ministerului saudit de Interne, citate de agenția oficială SPA.

Treizeci și trei de persoane „implicate în terorism” și doi soldați condamnați pentru trădare se numără printre cele 170 de persoane executate de la începutul anului.

În 2022, Arabia Saudită a executat 147 de persoane, dintre care 81 într-o singură zi, provocând un val de dezaprobare în întreaga lume.

Militanții pentru drepturile omului denunță în mod regulat execuțiile, de obicei prin decapitare, dar autoritățile le consideră „compatibile cu Sharia (legea islamică)” și necesare pentru „menținerea ordinii publice”.

Împreună cu China și Iran, Arabia Saudită este una dintre primele trei țări din lume în ceea ce privește execuțiile persoanelor condamnate la moarte, potrivit organizațiilor pentru drepturile omului.

foto articol: © Paul Cowan | Dreamstime.com

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro