Arad: O treime dintre dosarele privind zădărnicirea combaterii bolilor au fost clasate. Nimeni nu a fost trimis în judecată până acum
- Redactia Hotnews
O treime dintre dosarele penale întocmite de către procurorii arădeni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, de când a fost declarată pandemia de COVID-19, au fost deja clasate, iar deocamdată niciun suspect nu a fost trimis în judecată în cauzele care se mai află în cercetare.
Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad (PTA) au declarat, miercuri, pentru Agerpres, că în legătură cu COVID-19 au fost deschise 27 de dosare penale, în ultimele luni, majoritatea, respectiv 17, pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Dintre acestea din urmă, şase au fost deja soluţionate prin clasare, după ce au fost în lucru la parchetele din Lipova, Ineu şi Chişineu-Criş, însemnând că o treime dintre ele sunt închise.
„Celelalte dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor sunt încă în lucru, dar nu avem nicio persoană trimisă în judecată la acest moment”, a precizat purtătorul de cuvânt al PTA, Ruxandra Tarcea.
În general, dosarele pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost deschise după ce persoane care au revenit din străinătate, din „zone roşii COVID-19”, au minţit autorităţile la frontiera română, pentru a nu fi plasate în carantină, afirmând că vin din alte zone, fără risc. Totodată, în alte cazuri, persoanele puse în carantină sau în autoizolare nu au respectat aceste măsuri.
Unul dintre cazurile care se mai află în cercetare este al unui medic de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. El este suspectat de zădărnicirea combaterii bolilor după ce s-ar fi dus la serviciu, în unitatea medicală, deşi ar fi ştiut că este bolnav de COVID-19, şi i-ar fi expus pe colegi şi pacienţi la riscul de a se îmbolnăvi. Cazul a fost deschis la începutul lunii iunie şi se află în lucru la Parchetul de pe lângă Judecătoria Arad.
Pe de altă parte, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Chişineu-Criş au clasat dosarul deschis după infectarea cu noul coronavirus a aproximativ 30 de beneficiari şi angajaţi de la Căminul de bătrâni „Altenheim Sanktana” din oraşul Sântana, la sfârşitul lunii aprilie.
Dintre cele 27 de dosare în legătură cu COVID-19 de la nivelul parchetelor din judeţul Arad, 10 sunt pentru alte infracţiuni, cum ar fi fals în declaraţii, abuz în serviciu privind diverse achiziţii publice sau privind întocmirea fişelor de prezenţă la serviciu.