Sari direct la conținut

Armata israeliană continuă sâmbătă să bombardeze intens suburbiile din sudului Beirutului. Lider Hezbollah, vizat de lovituri

HotNews.ro
Armata israeliană continuă sâmbătă să bombardeze intens suburbiile din sudului Beirutului. Lider Hezbollah, vizat de lovituri
Flăcări în urma loviturilor aeriene israeliene asupra unei zone rezidențiale care este un bastion al Hezbollah, în suburbiile sudice ale Beirutului, Liban, sâmbătă, 28 septembrie 2024. Sursă foto: Hussein Malla / AP / Profimedia

Israelul continua atacurile sâmbătă dimineaţa asupra suburbiilor din sudul Beirutului, bastion al Hezbollah, unde un raid de o violenţă fără precedent l-a vizat vineri, potrivit presei israeliene, pe liderul mişcării armate pro-iraniene, Hassan Nasrallah, transmite AFP.

Canalul local Al-Manar, afiliat Hezbollah, a raportat „raiduri sioniste succesive” ţintind cel puţin cinci cartiere de la periferia sudică. Fotoreporteri ai agenţiei France Presse au văzut incendii declanşate de bombardamente, notează Agerpres.

Sute de familii înghesuite în maşini au fugit din zona dezastrului, în urma unui apel al armatei israeliene de evacuare.

Blocaje de trafic s-au format în plină noapte pe străzile capitalei, de obicei pustii la această oră şi scufundate în întuneric din cauza lipsei curentului electric. În Piaţa Martirilor sau la marginea mării, bărbaţi, femei şi copii stăteau aşezaţi pe jos, părând dezorientaţi.

Pe Telegram, armata israeliană a anunţat că efectuează în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă noi lovituri în regiunea Beirut, vizând clădirile civile adăpostind, potrivit acesteia, depozite de arme, fabrici de muniţie şi centre de antrenament ale Hezbollah.

Mişcarea islamistă a dezminţit „afirmaţiile” Israelului cu privire la prezenţa unor depozite de arme în clădirile rezidenţiale.

Israelul indicase mai devreme că a bombardat în această zonă „cartierul general” al Hezbollah.

Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, a fost vizat de acea lovitură, potrivit mai multor posturi de televiziune israeliene. O sursă apropiată grupării islamiste a indicat că el nu a fost rănit. Dar la peste nouă ore după atac, Hezbollah nu făcuse niciun anunţ oficial.

Raidul, de o violenţă fără precedent, a avut loc la orele 15.30 GMT într-un cartier foarte populat. A făcut cel puţin şase morţi şi 91 de răniţi, conform Ministerului libanez al Sănătăţii.

Potrivit unei surse apropiate Hezbollah, şase clădiri au fost complet distruse, nimicite de explozii uriaşe care au provocat coloane groase de fum şi au săpat cratere mari, semănând panică în rândul locuitorilor.

Armata israeliană a mai afirmat sâmbătă pe Telegram că i-a ucis într-un alt atac aerian pe comandantul unei unităţi de rachete al mişcării, Mohammed Ali Ismail, precum şi pe adjunctul său, Hossein Ahmed Ismail, în sudul Libanului. „Alţi comandanţi ai Hezbollah şi terorişti au fost eliminaţi împreună cu ei”, a adăugat aceasta.

Armata israeliană indicase mai devreme în cursul nopţii că forţele sale aeriene survolau împrejurimile aeroportului capitalei, pentru a împiedica Iranul să aterizeze transporturi de arme destinate Hezbollah. Ea a mai spus că efectuează lovituri împotriva unor ţinte ale Hezbollah în regiunea Tir (sud) şi în Valea Bekaa, un alt bastion al mişcării şiite situat în estul Libanului.

„Atâta timp cât Hezbollah alege calea războiului, Israelul nu are altă opţiune”, a declarat premierul israelian Benjamin Netanyahu la ONU.

Aceste operaţiuni vor continua „până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”, a adăugat Netanyahu, spulberând speranţele unui armistiţiu propus miercuri de Franţa şi Statele Unite.

De luni, aceste bombardamente au făcut peste 700 de morţi, majoritatea civili, potrivit Ministerului libanez al Sănătăţii.

Armata israeliană a mai spus că se pregăteşte pentru o posibilă incursiune terestră, care va fi „cât mai scurtă” posibil, a afirmat vineri un responsabil israelian din serviciile de securitate.

INTERVIURILE HotNews.ro