Sari direct la conținut

Armata SUA recunoaște, după dezvăluirile din NY Times, că lovitură aeriană de la Kabul a fost o „greșeală tragică”

HotNews.ro
Masina lovita din drona in Kabul, Foto: Saifurahman Safi / Xinhua News / Profimedia
Masina lovita din drona in Kabul, Foto: Saifurahman Safi / Xinhua News / Profimedia

Armata SUA a recunoscut vineri că ultima sa lovitură aeriană de la sfârșitul lunii august la Kabul, care a ucis „zece civili”, inclusiv „până la șapte copii”, a fost „o greșeală tragică”, scrie AFP.

„Este puțin probabil ca vehiculul și cei care au murit să fie legați de IS-K”, grupul jihadist Stat Islamic-Khorasan sau să reprezinte „o amenințare directă pentru forțele SUA”, a declarat generalul Kenneth McKenzie, șeful forțelor americane din Afganistan înainte de retragerea lor definitivă.

„Ancheta noastră concluzionează acum că această lovitură a fost o eroare tragică”, a adăugat el, asigurând că își asumă „întreaga responsabilitate”. „Îmi ofer sincere condoleanțe familiei și prietenilor celor care au fost uciși”, a continuat el.

McKenzie a reamintit că această lovitură cu drone din 29 august în capitala afgană trebuia să prevină o „amenințare iminentă” din partea ISIS, la câteva zile după un atac al acestui grup care a ucis 13 soldați americani în apropierea aeroportului din Kabul.

Cotidianul New York Times (NYT) a publicat vineri o anchetă ce contestă versiunea administraţiei lui Joe Biden cu privire la acest atac aerian întreprins pe 29 august cu ajutorul unei drone, cu puţin timp înainte de încheierea retragerii trupelor americane din Afganistan, subliniind că în acest atac este posibil să fi fost ucis nu un jihadist într-o maşină încărcată cu explozivi, ci un angajat al unui ONG ce transporta bidoane cu apă.

Potrivit NYT, care se bazează pe imagini ale unor camere de supraveghere şi pe interviuri, deplasările lui Ezmarai Ahmadi considerate suspecte de către armata americană în ziua atacului corespundeau unei zile de lucru obişnuite. Publicaţia americană susţine de asemenea că maşina era încărcată în mod sigur cu bidoane cu apă pe care bărbatul le ducea acasă.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro