Sari direct la conținut

Armata ucraineană susține că rușii au început să se retragă din Herson: „Se pregătește un alt gest de bunăvoință”

HotNews.ro
Armata ucraineana, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia
Armata ucraineana, Foto: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Oficialii instalaţi de Moscova în regiunea Herson din sudul Ucrainei se pregătesc să părăsească teritoriile pe care încă le ocupă, în ceea ce pare a fi un început de retragere, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene, Natalia Humenik, citată de EFE și Agerpres.

În declaraţii făcute la postul de televiziune ucrainean Kanal 24, preluate de The Kyiv Independent, Humeniuk a adăugat că aceşti reprezentanţi părăsesc zona „luând cu ei toată documentaţia şi lucrurile pe care le-au jefuit” în timpul ocupaţiei.

Herson este una din cele patru regiuni ucrainene, alături de Zaporojie (sud), Lugansk şi Doneţk (est), pe care președintele Vladimir Putin le-a proclamat anexate la Rusia la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, deși armata rusă nu a reușit să le cucerească în totalitate.

În cazul Hersonului, armata ucraineană a reuşit să recupereze controlul asupra capitalei omonime a regiunii şi a altor zone adiacente în noiembrie, după ce ruşii şi-au retras forţele pe malul estic al fluviului Nipru, care împarte regiunea în două, şi de unde au continuat să-i atace pe ucraineni.

Forțele ucrainene invocă un nou „gest de bunăvoință” al armatei ruse

„Este un semnal că se pregăteşte un alt ‘gest de bunăvoinţă’ din partea ruşilor”, a spus Humeniuk pe un ton sarcastic, folosind o expresie utilizată de Moscova pentru a-şi justifica retragerea trupelor sale, forţate să părăsească Insula Șerpilor, zona din jurul Kievului şi alte regiuni ucrainene ocupate anterior.

Oficialitatea militară ucraineană nu a oferit mai multe detalii cu privire la motivele acestei posibile retrageri a forţelor ruse din Herson, informaţie ce nu a putut fi confirmată de EFE dintr-o sursă independentă.

Armata rusă, potrivit Nataliei Humeniuk, foloseşte populaţia civilă care trăieşte pe coasta Mării Negre în această regiune, vecină cu Mikolaiv (Nikolaev), pe post de „scuturi umane”.

„Îşi plasează poziţiile de tragere, inclusiv MLRS (sisteme de rachete cu lansare multiplă), chiar în curţile oamenilor. Aceasta face dificil răspunsul nostru, dar nu este în totalitate imposibil”, a declarat Humeniuk.

Presupusa retragere a forţelor ruse din zonă coincide cu intensificarea ofensivei ruse pe frontul din regiunea Doneţk (est), unde ambele părţi îşi concentrează eforturile asupra controlării oraşului Bahmut, care s-a transformat într-un simbol geostrategic atât pentru ruşi, cât şi pentru ucraineni.

Urmărește ultimele evoluții din a 384-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro