Asasinarea georgianului Khangochvili în Berlin: O anchetă jurnalistică denunță "rolul central" jucat de FSB
Serviciile secrete rusești (FSB, ex-KGB) au jucat un „rol central” în asasinarea în Berlin, în vara lui 2019, a unui cetățean georgian, incident care a declanșat o criză diplomatică între Germania și Rusia, arată o investigație de presă citată de AFP.
Bellingcat, The Insider și Spiegel au efectuat o anchetă, pornind de la două telefoane ale suspectului arestat la Berlin imediat după asasinat, iar datele duc la FSB.
Citește și:
Aceste servicii secrete au „jucat vizibil un rol central”, scriu cele trei publicații, în ceea ce martorii au descris drept o „execuție” cu un pistol cu amortizor în plin centru al Berlinului, în august 2019.
Suspectul, care deținea la momentul arestării un pașaport cu numele Vadim Sokolov, ar fi în realitate Vadim Krasikov, 54 de ani. Pe numele său fusese emis un mandat internațional de arestare de către Moscova pentru uciderea unui om de afaceri rus, în 2013.
Ancheta a concluzionat că asasinatul este legat de FSB și nu, așa cum a evocat într-o perioadă Berlinul, unei reglări de conturi între traficanți sau liderul cecen Ramzan Kadîrov.
Suspectul ar fi avut convorbiri telefonice frecvente, în lunile dinaintea asasinatului, cu un bărbat denumit Eduard Bendersky.
Acest fost membru al forțelor speciale ale FSB, în fruntea mai multor societăți private de securitate, ar fi, potrivit acestei anchete, strâns legat de „Departamentul V” al FSB, specializat în operațiunile anti-teroriste.
Analiza telefoanelor mobile ale suspectului a arătat că acesta a efectuat mai multe vizite în sediile FSB în lunile dinaintea crimei.
Krasikov s-ar fi deplasat astfel în două rânduri la sediul departamentului antiterorist al FSB, de opt ori în centrul de operațiuni speciale și de patru ori în centrul de antrenament al forțelor speciale ale FSB la Averkyevo (estul Moscovei). Unele dintre sejururi au durat mai multe zile.
„În cursul celor trei săptămâni care au precedat crima” Krasikov a vorbit de mai multe ori la telefon cu „membri activi sau foști ai Departamentului V al FSB”, afirmă ancheta.
Crima a antrenat puternice tensiuni între Berlin și Moscova, iar Germania a acuzat Rusia că nu „cooperează” în această anchetă.
Cine era cetățeanul georgian ucis în Berlin
Georgianul de origine cecenă, în vârstă de 40 de ani și identificat drept Zelimkhan Khangochvili, a fost împușcat în august, în plină zi, într-un parc din capitala germană în ceea ce martorii au descris drept o „execuție”.
O sursă apropiată serviciilor germane de informații declara atunci pentru Der Spiegel că este „sigur 100%” că Rusia este implicată de o manieră sau alta.
Presa de atunci a invocat un al doilea dosar Skripal.
Serghei Skripal, un fost dublu agent rus, a fost otrăvit la Salisbury, în sud-vestul Angliei, în martie 2018, într-un atac imputat de Londra Rusiei. Moscova a negat și atunci orice implicare.
Tot potrivit presei germane, victima a participat în tabăra cecenă în al doilea război din Cecenia împotriva Rusiei.
Acesta s-ar fi înrolat ulterior într-o unitate antiteroristă a ministerului georgian de Interne, păstrând secrete legăturile cu mediile islamiste de care era apropiat.
În cadrul forțelor antiteroriste georgiene, acesta ar fi participat în 2012 la o misiune a forțelor speciale în ceea ce a fost prezentat la acea vreme drept o operațiune antiteroristă care viza combatanți veniți din Daghestanul vecin rus și care luaseră ostatici locuitori din defileul Lopota.
Asaltul s-a soldat cu numeroși morți în rândul islamiștilor dar și cu trei decese în rândul forțelor de ordine. Operațiunea rămâne controversată.
Fiul său a declarat că georgianul a scăpat din mai multe tentative de asasinat.
Potrivit ONG-ului georgian EMC, ultima a avut loc în 2015 la Tbilisi. După această tentativă, bărbatul s-a exilat cu familia în Germania, cu o identitate schimbată.