Sari direct la conținut

Atac cibernetic asupra serverelor Primăriei Timișoara și a mai multor instituții subordonate. Unele servicii online, suspendate

HotNews.ro
Atac cibernetic, Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com
Atac cibernetic, Foto: Yurii Tymchuk, Dreamstime.com

Specialiştii primăriei au declanşat o serie de contra-măsuri radicale după sesizarea atacului informativ, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel că a fost oprită compromiterea întregului sistem, a anunțat Primăria Timișoara într-un comunicat emis luni.

Primăria Municipiului Timişoara, Direcţia Fiscală a Municipiului (DFMT) şi Poliţia Locală Timişoara au fost ţinta unui atac cibernetic de tip ransomware asupra serverelor pe care rulează mai multe sisteme informatice.

Potrivit municipalității, atacul informatic s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă, iar scopul atacului a fost criptarea şi blocarea sistemului informatic al primăriei.

„Incidentul a avut loc în noaptea de vineri spre sâmbătă şi a fost detectat de sistemul digital de securitate. Specialiştii primăriei au declanşat o serie de contra-măsuri radicale, cu ajutorul firmelor de specialitate contractate de municipalitate, astfel că a fost oprită compromiterea întregului sistem. Nu există indicii că atacatorii au extras date cu caracter personal din sistemele afectate”, a transmis Primăria Timișoarei în comunicatul citat de news.ro.

Municipalitatea a raportat incidentul către Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică, care analizează cazul.

Măsurile de resetare a sistemului au fost aplicate de specialiştii municipalităţii pe tot parcursul weekend-ului, iar primăria colaborează cu autorităţile responsabile din domeniul securităţii cibernetice pentru revenirea la o completă funcţionalitate a sistemelor, se mai menționează în comunicat.

Toate serviciile online ale Primăriei funcţionează normal, de la Portalul Unic, la certificatele de urbanism, programările online la Evidenţa Populaţiei, sesizări şi bugetare participativă. Pentru reluarea serviciilor interne, măsurile sunt încă în derulare în colaborare cu DNSC.

Pentru Direcţia Fiscală a Municipiului Timişoara este temporar suspendată încasarea taxelor şi impozitelor locale online sau cu cardul la ghişeu. La Poliţia Locală, sesizările online sunt suspendate temporar, fiind preluate în continuare telefonic, la dispecerat.

Foto: Dreamstime.com

INTERVIURILE HotNews.ro