Sari direct la conținut

Atac cu dronă al SUA la Bagdad. Un lider al unei miliţii proiraniene a fost ucis / „Ne vom răzbuna şi îi vom face pe americani să regrete”

HotNews.ro
Bagdad, Foto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia
Bagdad, Foto: KARIM SAHIB / AFP / Profimedia

Armata americană a lansat un atac la Bagdad împotriva unui lider – care a fost ucis – al unei miliţii irakiene susţinute de Iran, pe care o acuză de atacuri împotriva forţelor SUA din ţară, scrie Reuters citând un oficial american.

Oficialul american sub protecția anonimatului a declarat joi că atacul executat de americani a lovit un vehicul în Bagdad.

Forţele SUA au vizat un lider al mişcării Harakat al-Nujaba, a precizat oficialul, fără a da numele persoanei ucise.

Patru morți și șase răniți

Anterior, surse din poliţie şi martori oculari de la Bagdad anunţaseră un atac cu dronă care ar fi ucis, joi, patru membri ai unei miliţii irakiene aliate cu Iranul şi a rănit alte şase persoane, atacul fiind atribuit de autorităţile irakiene coaliţiei internaţionale conduse de SUA. Drona ar fi tras cel puţin două rachete asupra unei clădiri din estul Bagdadului folosite de miliţia irakiană al-Nujaba.

„Forţele armate irakiene consideră că forţele coaliţiei internaţionale sunt responsabile pentru acest atac nejustificat asupra unei entităţi de securitate irakiene”, se arată într-o declaraţie care descrie grupul de miliţie ca fiind o forţă irakiană ce operează cu autorizarea premierului Mohammed Shia al-Sudani.

Statele Unite au 900 de soldaţi desfăşuraţi în Siria şi 2.500 în Irak pentru a preveni o reapariţie a militanţilor Statului Islamic.

Premierul Al-Sudani are un control limitat asupra unor facţiuni susţinute de Iran, de al căror sprijin a avut nevoie pentru a câştiga puterea în urmă cu un an şi care acum formează un bloc puternic în coaliţia sa de guvernare.

Surse din cadrul poliţiei şi miliţiei au declarat că rachetele de joi au vizat un vehicul situat în interiorul cartierului general al Nujaba, iar printre cei morţi se numără un comandant local al grupului şi unul dintre adjuncţii săi. Surse din domeniul sănătăţii au confirmat bilanţul morţilor.

Imagini video publicate de site-urile afiliate miliţiei respective au arătat un vehicul distrus, în flăcări. Reuters precizează că nu a putut verifica în mod independent autenticitatea imaginilor.

„Ne vom răzbuna”

Comandanţii miliţiilor irakiene au acuzat imediat Statele Unite de comiterea atacului şi au ameninţat că vor riposta. “Ne vom răzbuna şi îi vom face pe americani să regrete că au efectuat această agresiune”, a declarat Abu Aqeel al-Moussawi, un comandant local al miliţiei irakiene.

Armata americană a fost deja atacată de cel puţin 100 de ori în Irak şi Siria de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, la 7 octombrie, de obicei cu rachete şi drone de atac unidirecţionale.

Grupurile aliate cu Iranul din Irak şi Siria se opun campaniei Israelului în Gaza şi consideră Statele Unite parţial responsabile.

Luna trecută, Statele Unite au mai efectuat atacuri aeriene de represalii în Irak după un atac cu dronă al militanţilor aliniaţi cu Iranul, în urma căruia un membru al armatei americane a fost în stare critică şi alţi doi au fost răniţi.

Atacul de joi de la Bagdad aminteşte de atacul cu dronă de la începutul lunii ianuarie 2020, din apropierea aeroportului din Bagdad, când Statele Unite l-au eliminat pe generalul iranian Qassem Soleimani, care venise în vizită şi care era considerat cel mai important militar iranian care superviza operaţiunile externe ale Teheranului.

Atacul cu dronă de atunci a provocat o criză diplomatică majoră între SUA şi Iran, ceea ce a dus la lovituri de ripostă cu rachete împotriva bazelor militare americane din Irak şi a împins cele două ţări în pragul războiului. Una dintre rachetele iraniene trase ca ripostă a lovit din eroare, în ianuarie 2020, un avion civil ucrainean cu 176 de persoane la bord care decolase de pe aeroportul din Teheran cu destinaţia Kiev.

Miercuri, cel puţin 103 persoane au fost ucise, iar alte 170 au fost rănite într-o dublă explozie în apropiere de mormântul generalului irakian Qassem Soleimani, în timp ce Iranul comemora patru ani de la asasinarea acestuia de către Statele Unite. Atacul nu a fost revendicat, dar Washingtonul a respins drept ”absurdă” orice sugestie potrivit căreia Statele Unite sau Israelul ar fi implicate în dubla explozie din Iran. Numeroase persoane care au revenit la locul atacului miercuri seara au scandat ”Moarte Israelului!” şi ”Moarte Americii!”.

Cu o zi înainte, nr. 2 al biroului politic al Hamas, Saleh al-Arouri, a murit într-o explozie la Beirut, pentru care grupările palestiniene şi Hezbollahul libanez, susţinute de Iran, au dat vina pe Israel.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro