Sari direct la conținut

Atacul de la Moscova: Bilanțul celor uciși a crescut la 133 / FSB: Suspecții aveau contacte în Ucraina, au vrut să fugă acolo / 11 persoane au fost arestate / De ce ar fi atacat ISIS-K în Rusia

HotNews.ro
Sala de concerte Crocus City din Moscova după atacul terorist, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia
Sala de concerte Crocus City din Moscova după atacul terorist, Foto: Gripas Yuri/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Atacul desfășurat vineri seară de mai mulți bărbați cu arme de foc într-o sală de concerte de la periferia Moscovei s-a soldat cu cel puțin 133 morți și peste 100 de răniți, mulți în stare critică, potrivit autorităților ruse.

Serviciul de securitate FSB i-a transmis președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute după atacul revendicat de ISIS, iar un parlamentar rus a declarat că în mașina unora dintre suspecți au fost găsite pașapoarte emise de Republica Tadjikistan. Statele Unite au spus că aveau informații că se pregătește un atentat la Moscova și că le-au comunicat Rusiei la începutul acestei luni.

Vladimir Putin a avut prima sa intervenție publică în privința atacului de la Moscova abia sâmbătă după-amiază, președintele rus reluând afirmația altor oficiali privind faptul că suspecții încercau să fugă în Ucraina și adăugând că cei care au ordonat atacul vor fi pedepsiți.

Cele mai importante informații privind atacul, LIVE pe HotNews.ro

23:00Casa Albă a transmis sâmbătă într-un comunicat că gruparea jihadistă Statul Islamic (ISIS) este un „inamic terorist comun, care trebuie învins peste tot”.

Preşedinţia americană „condamnă cu fermitate atacul terorist odios de la Moscova”, care a lovit „civili nevinovaţi”, a subliniat în comunicat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

22:30 Zelenski îl acuză pe Putin că încearcă „să dea vina” pe Ucraina pentru atacul armat din Rusia

„Ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova este evident, iar Putin şi ceilalţi ticăloşi încearcă doar să dea vina pe altcineva”, a spus ​preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în mesajul video de sâmbătă seară, după ce oficiali ruşi au avansat ipoteza unei piste ucrainene.

21:07 Televiziunea rusă a difuzat sâmbătă imagini cu interogatoriul după arestarea celor patru presupuși autori ai atacului din sala de concerte din Moscova, ucigând cel puțin 133 de persoane. Autoritățile ruse au anunțat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru presupuși atacatori, cetățeni străini, în regiunea Bryansk, la granița cu Ucraina și Belarus.

20:45Autoritățile ruse anunță că au identificat până în prezent 29 dintre cele 133 de persoane ucise în atacul comis vineri seară, transmite AFP.

Ministerul rus pentru Situații de Urgență a publicat o listă în care apar deocamdată doar 29 de nume, ilustrând dificultatea identificării victimelor, în timp ce salvatorii continuă să curețe molozul de la sala Crocus City Hall, distrusă de un incendiu provocat de atacatori.

18:43Statele Unite condamnă cu fermitate atacul de vineri de la Moscova, a declarat sâmbătă secretarul de stat al SUA Antony Blinken. „Transmitem cele mai profunde condoleanțe familiilor și celor dragi ai celor uciși și tuturor celor afectați de această crimă odioasă. Condamnăm terorismul în toate formele sale și suntem solidari cu poporul Rusiei, îndurerat pentru pierderea de vieți omenești din acest eveniment îngrozitor”, a spus Blinken într-o declarație.

18:26​Una din cele mai importante televiziuni din Rusia, NTV, a difuzat un videoclip fals folosind sunet generat de inteligenta artificială, în încercarea de a învinui Ucraina pentru atacul sângeros de la Moscova, potrivit BBC.

18:10 Donald Tusk speră că atacul de la Moscova nu va fi „un pretext” pentru „escaladarea violenţei”

Premierul polonez Donald Tusk a condamnat cu fermitate, sâmbătă, „atacul brutal” de la Moscova, el exprimându-şi în acelaşi timp speranţa că acesta să nu devină „un pretext” pentru o „escaladare a violenţei”. „Polonia condamnă cu fermitate atacul brutal (…) Suntem cu toţii în doliu pentru familiile victimelor. Sperăm că această teribilă tragedie să nu servească nimănui drept pretext pentru o escaladare a violenţei şi agresiunii”, a scris şeful guvernului polonez pe X.

17:53Un spectator l-a atacat pe unul dintre atacatorii înarmați de la Crocus City Hall și l-a „neutralizat”, potrivit Comitetului de Investigații al Rusiei.

Potrivit Sky News, Comitetul rus de anchetă a precizat că spectatorul a încercat să își protejeze soția în timp ce atacatorii trăgeau în mulțimea adunată la Crocus City Hall pentru un concert rock.

Bărbatul l-a dezarmat pe atacator în timp ce acesta reîncărca arma. „Prin acțiunile sale active și decisive, el a salvat viețile oamenilor din jurul său în acel moment”, a afirmat Comitetul de anchetă.

Șeful Comitetului rus de Investigații, Alexander Bastrykin, a ordonat ca bărbatul să fie recompensat cu un premiu pentru „curajul său fără egal”.

17:28Bilanțul victimelor a ajuns la 133, potrivit datelor Comisiei de Investigații, citată de Tass.ru. Anterior,șefa televiziunii de stat ruse RT, Margarita Simonian, anunțase că bilanțul morților este de 143.

16:55Toți atacatorii sunt de naționalitate străină, anunță Ministerul de Interne de la Moscova

Ministerul rus de Interne a afirmat sâmbătă că toți cei patru atacatori de la Crocus City Hall sunt cetățeni străini, scrie Sky News. Potrivit postului citat, au existat multe speculații cu privire la naționalitatea atacatorilor, sugerându-se că aceștia ar putea fi din Tadjikistan sau chiar că ar fi cetățeni ruși. Ministerul rus nu a confirmat însă naționalitățile sau identitățile acestora.

16:38Mărturii ale supraviețuitorilor masacrului de la Moscova: „Atacatorii au trecut la 10 metri de noi, au început să tragă la întâmplare”

16:22 Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat sâmbătă atacul „inacceptabil” din Rusia.

„Condamnăm cu fermitate acest atac terorist atroce împotriva unor civili nevinovaţi”, a declarat Erdogan la un miting la Ankara, potrivit France Presse. „Terorismul este inacceptabil, indiferent de unde vine sau cine îl comite”, a adăugat el.

15:44 Ministerul de Externe de la București a transmis că „România condamnă cu fermitate orice formă de terorism și toate atacurile împotriva civililor”.

„Condoleanțe familiilor victimelor atacului terorist de la cala Crocus din Moscova”, se spune într-o postare pe platforma X.

15:29Statul Islamic publică o fotografie a presupușilor autori ai atacului de la Moscova

ISIS a difuzat sâmbătă o fotografie despre care spune că îi înfățișează pe cei patru autori ai sângerosului atac armat, a anunțat agenția de știri Amaq a grupării militante într-un comunicat. „Atacul vine în contextul războiului furibund dintre Statul Islamic și țările care luptă împotriva islamului”, a adăugat agenția Amaq în respectivul comunicat, care citează surse de securitate.

15:03 Consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak a negat din nou că Kievul ar avea vreo legătură cu atacul terorist de la Crocus City Hall, afirmând că „orice încercare de a lega Ucraina de atacul terorist este absolut nesustenabilă”.

„Aşteptam versiunea oficialilor ruşi despre „urma ucraineană” în atacul terorist din Crocus City Hall. Primitivismul şi predictibilitatea sunt caracteristicile ideale ale serviciilor de securitate ruseşti. Încă o dată, FSB confirmă acest lucru. Dar este totuşi necesar să subliniem încă o dată faptele…”, a scris Podoliak pe platforma X.

Putin: Toți cei care au ordonat atacul vor fi pedepsiți / Suspecții încercau să fugă în Ucraina

14:47VIDEO Prima ieșire publică a lui Vladimir Putin după atacul de la Moscova: Toți cei care au ordonat atacul vor fi pedepsiți / Suspecții încercau să fugă în Ucraina.

Vladimir Putin a avut prima sa intervenție publică în privința atacului de la Moscova abia sâmbătă după-amiază, președintele rus reluând afirmația altor oficiali privind faptul că suspecții încercau să fugă în Ucraina și adăugând că cei care au ordonat atacul vor fi pedepsiți

14:13 Ucraina nu a fost implicată în atacul armat de vineri din apropierea Moscovei, iar sugestiile privind o conexiune ucraineană „nu au nimic în comun cu realitatea”, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al agenției militare de spionaj de la Kiev.

Reacția vine după ce serviciul de securitate rus FSB a declarat că „toți cei patru teroriști” care au comis atacul de la o sală de concerte din apropierea capitalei au fost arestați în timp ce se îndreptau spre granița ucraineană și că aceștia aveau contacte în Ucraina.

„Aceasta este, desigur, o altă minciună a serviciilor speciale rusești, care nu are nimic în comun cu realitatea și nu are cum să stea în picioare”, a declarat pentru Reuters Andriy Yusov, de la Direcția principală de informații a Ministerului Apărării.

El a adăugat: „Ucraina nu a fost, desigur, implicată în acest atac terorist. Ucraina își apără suveranitatea de invadatorii ruși, își eliberează propriul teritoriu și luptă cu armata ocupanților și cu ținte militare, nu cu civili”.

13:13 Numărul celor decedați în atacul de vineri seară a urcat la 143, potrivit șefei televiziunii de stat ruse RT, Margarita Simonian, care nu a oferit însă o sursă a noului bilanț.

12:55 Căutarea victimelor printre ruinele sălii de concerte din apropierea capitalei ruse va dura mai multe zile, a declarat sâmbătă guvernatorul regiunii Moscova.

„Salvatorii lucrează non-stop la fața locului (…) Alte 20 de cadavre au fost găsite sub dărâmături. Munca va continua cel puțin încă câteva zile”, a scris pe Telegram Andrei Vorobiov, potrivit AFP.

12:47 Margarita Simonian a postat pe Telegram un clip video cu unul dintre cei care ar fi participat la atac.

Acesta a spus că a fost contactat pe serviciul de mesagerie Telegram de persoane necunoscute care i-au promis 500.000 de ruble pentru a omorî oameni și că a primit dinainte jumătate din sumă.

Armele i-au fost aduse de persoane necunoscute, a spus el la un prim interogatoriu.

11:55 Bilanțul celor morți în atac a ajuns la 115, a anunțat Comitetul pentru Investigații al Rusiei

11:36 Dacă se descoperă că Ucraina se află în spatele atacului de vineri ar trebui să existe un răspuns clar pe câmpul de luptă, a declarat sâmbătă Andrei Kartapolov, deputat rus și fost general, citat de agenția de presă RIA.

Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev, unul dintre aliații principali al președintelui Putin, a declarat sâmbătă că cei responsabili de atacul de la concertul de lângă Moscova vor fi pedepsiți, a relatat agenția de presă de stat TASS.

11:12 Una dintre principalele voci ale propagandei Kremlinului, Margarita Simonian, a afirmat și ea că ucrainenii sunt implicați în atac, sugerând și că, până la urmă, americanii sunt de vină.

„Este deja clar că totul a fost pus în scenă de nefrați. Este ușor de găsit autorii în chat. Și atunci se pune întrebarea: câinele în cămașă brodată (vishivanka – ucrainean) a ieșit din lanț sau i s-a dat o astfel de comandă? În orice caz, dresorul este de vină”, a scris pe Telegram șefa televiziunii ruse de stat RT.

11:04 Serviciul de securitate rus (FSB) a afirmat sâmbătă că suspecții în atacul mortal de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei aveau „contacte” în Ucraina și plănuiau să fugă acolo.

După ce au comis atacul terorist, infractorii plănuiau să treacă granița ruso-ucraineană și aveau contacte adecvate pe partea ucraineană”, a transmis FSB, citat de agenția TASS, după ce suspecții au fost arestați într-o regiune rusă de la granița cu Ucraina.

Amintim că gruparea jihadistă Stat Islamic a revendicat atacul, iar Ucraina a negat vineri orice implicare. (AFP)

10:26Comitetul pentru Investigații al Rusiei a anunțat că bilanțul celor decedați a urcat la 93 și a avertizat că se așteaptă ca numărul acestora să mai crească.

10:17 Serviciul de securitate FSB i-a comunicat președintelui Vladimir Putin că 11 persoane au fost reținute în urma atacului, inclusiv patru persoane direct implicate, a anunțat Kremlinul sâmbătă, citat de Interfax.

Se lucrează în continuare la identificarea altor complici, a adăugat sursa citată.

10:12 Două persoane suspectate de comiterea atacului au fost reținute în urma unei urmăriri cu mașina, dar alte persoane sunt încă în libertate, a declarat sâmbătă un deputat rus.

Parlamentarul Alexander Khinshtein a menționat „informații preliminare” potrivit cărora atacatorii se aflau într-un vehicul Renault care a fost reperat de poliție în regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, vineri seara, dar care nu a respectat instrucțiunile de a opri.

„În timpul urmăririi, s-au tras focuri de armă și mașina s-a răsturnat. Un terorist a fost reținut la fața locului, iar restul au fugit în pădure. În urma căutărilor, un al doilea suspect a fost găsit și reținut în jurul orei 3:50. Căutările pentru ceilalți continuă”, a declarat deputatul.

Khinshtein a declarat că în mașină au fost găsite un pistol, un încărcător pentru o pușcă de asalt și pașapoarte din Tadjikistan.

09:30De ce ar fi atacat ISIS la Moscova. Gruparea teroristă „a făcut o fixație asupra Rusiei în ultimii doi ani”.

Statul Islamic a revendicat atacul de vineri seară de la periferia Moscovei, iar SUA au confirmat varianta, arătând cu degetul spre ISIS-K, ramura din Asia Centrală și de Sud a organizației.

SUA: Am avertizat Rusia luna aceasta privind un atentat

09:27 Trei copii s-au numărat printre persoanele ucise vineri în atacul de la Moscova, a transmis sâmbătă ministerul regional al sănătății, citat de agenția de știri rusă RIA.

09:03 Popularul canal de Telegram Baza, care frecvent obține informații din rândul autorităților ruse, scrie că patru din cei șase atacatori au fost identificați, toții fiind cetățeni ai Republicii Tadjikistan.

07:49​Statele Unite au avertizat luna aceasta Rusia în legătură cu un atac terorist care ar putea viza „adunări mari” la Moscova, a anunțat Casa Albă.

„La începutul acestei luni, guvernul american avea informații despre un atac terorist planificat la Moscova, care ar putea viza adunări mari de oameni, inclusiv concerte, iar Washingtonul a împărtășit aceste informații cu autoritățile ruse”, a declarat Adrienne Watson, purtătoare de cuvânt a Consiliului de Securitate Națională al SUA.

–––-

În acest atac, cel mai sângeros din Rusia de la asediul școlii din Beslan din 2004, atacatorii au tras o ploaie de gloanțe către spectatori chiar înainte ca grupul rock din epoca sovietică „Picnic” să cânte în sala de 6.200 de locuri Crocus City Hall, la vest de capitală.

Un clip postat pe rețelele de socializare a suprins momentul în care mai multe persoane înarmate și în ținută de camuflaj au pătruns în clădire și au deschis focul.

„Dintr-o dată s-au auzit pocnituri în spatele nostru – împușcături. O rafală de focuri de armă – nu știu ce”, a declarat pentru Reuters un martor, care a cerut să nu fie identificat după nume.

„A început o busculadă. Toată lumea a fugit spre scara rulantă. Toată lumea țipa; toată lumea fugea”, a spus martorul ocular.

Anchetatorii ruși au spus că numărul morților a fost de peste 60. Oficialii din domeniul sănătății au anunțat că aproximativ 145 de persoane au fost rănite, dintre care aproximativ 60 erau în stare critică.

Președintele rus Vladimir Putin a fost informat de șefii securității cu privire la situație, inclusiv de către Alexander Bortnikov, șeful Serviciului Federal de Securitate (FSB), a transmis Kremlinul.

Anchetatorii ruși au publicat fotografii ale unei arme automate Kalașnikov, ale unor veste cu mai multe încărcătoare de rezervă și ale unor saci cu cartușe de gloanțe trase.

(foto articol: Investigative Committee of Russia / AP / Profimedia)

Statul Islamic a revendicat atacul, a transmis agenția Amaq a grupului pe Telegram.

O imagine neclară a fost publicată de unele media rusești cu doi dintre presupușii atacatori într-o mașină albă.

Nu este clar, la ora publicării acestei știri, ce s-a întâmplat cu aceștia după atac.

Statul Islamic a afirmat că luptătorii săi au atacat la periferia Moscovei, „ucigând și rănind sute de persoane și provocând mari distrugeri în acest loc înainte de a se retrage în siguranță la bazele lor”.

Statele Unite au spus că au informații care confirmă că gruparea Stat Islamic este responsabilă de atac.

Washingtonul a avertizat Moscova în ultimele săptămâni cu privire la posibilitatea unui atac. „I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător”, a spus un oficial american pentru Reuters.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a subliniat vineri seară, într-o postare pe Telegram, că „Ucraina nu este implicată în atacul terorist de la Crocus”. Casa Albă a transmis și ea că nu există în acest moment niciun indiciu că Ucraina ar fi implicată în atac.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro