Atacuri pe tema migrației, în primul duel televizat al principalilor candidați la funcția de cancelar al Germaniei: „Nu trăiești în această lume”

Cu două săptămâni înainte de alegerile federale, cancelarul Olaf Scholz (SPD) și candidatul Uniunii conservatoare CDU/CSU, la funcția de cancelar, Friedrich Merz, s-au înfruntat timp de 90 de minute în primul duel TV, urmat de răspunsuri la întrebările electoratului tânăr, relatează InFranken.de. Experții politici evaluează șansele celor doi la 37% (Scholz) și 34% ( Merz).
CDU/CSU și SPD își văd, fiecare, candidații la funcția de cancelar drept câștigători. Liderul CSU, Markus Söder, a declarat în cadrul unui program al televiziunii ARD, ulterior dezbaterii, că Merz a fost „câștigătorul clar și evident”, pentru el. Acesta spune că reprezentantul lor a răspuns la atacurile cancelarului Scholz într-o manieră „încrezătoare”.
Liderul SPD, Lars Klingbeil, la rândul său, a lăudat performanța lui Scholz și l-a descris pe cancelar drept „foarte bazat pe fapte”. Prestația liderului CDU, în schimb, i-a evidențiat „cursul în zig-zag”, de exemplu în poziția sa față de livrarea rachetelor de croazieră, Taurus, către Ucraina, a spus acesta.
Migrația, temă majoră de campanie
Două probleme domină această campanie electorală: migrația și economia. În timp ce Merz declarase inițial că nu vrea să desfășoare o campanie electorală pe tema migrației, problema a revenit în discuție în urma atacului violent de la Aschaffenburg.
„Coaliția ta nu o face așa cum ar trebui”, i-a spus el lui Scholz. În opinia sa, cancelarul nu mai percepe realitatea la nivel federal și regional, când vine vorba de problema migrației. „Nu trăiești în această lume. Despre ce vorbești aici e un castel de basm”, a spus Merz ieri, la TV.
Scholz, la rândul său, a promis că va continua, după alegeri, o „linie dură” în politica de azil. „Nu au existat niciodată legi mai stricte, decât cele pe care le-am pus în aplicare”, a spus politicianul SPD. Numărul solicitanților de azil este în scădere – și se înregistrează progrese și în gestionarea migrației în Europa.
Germania nu trebuie să accepte acte de violență precum cele de la Aschaffenburg, a spus cancelarul. „Nu putem accepta niciodată astfel de acte și, prin urmare, trebuie luate măsuri clare și decisive”.
Scholz a fost din nou în dezacord cu planurile Uniunii, de a respinge migranții la graniță, ca fiind ilegale și a avertizat cu privire la o „criză europeană”. De asemenea, el l-a îndemnat pe Merz să fie de acord cu legea propusă de guvern, pentru implementarea Actului european de reformă a azilului (CEAS). „De ce ar fi cineva atât de prost?” să nu facă asta, a întrebat el, retoric.
Problema colaborării partidul de extremă-dreapta
Scholz l-a acuzat din nou pe Merz că „și-a călcat cuvântul” și „a încălcat un tabu”, deoarece Uniunea și-a promovat planul în cinci puncte privind migrația, în Bundestag, cu voturile AfD. El mai crede că președintele CDU ar putea forma o coaliție cu AfD, după alegeri. „Aceasta este serioasa mea preocupare”, a spus Scholz. Merz a respins acest lucru: „Nu va exista o astfel de cooperare”, a insistat el. „Nu vom face asta”.
Votul comun al CDU/CSU, FDP și AfD a dus la un scandal în Bundestag, la sfârșitul lunii ianuarie. Două zile mai târziu, însă, Merz nu a putut trece un proiect de lege prin Bundestag, din cauza disidenților din propriul său grup parlamentar și din FDP.
Scholz l-a numit, în Bundestag, pe candidatul Uniunii la funcția de cancelar, un „parior”. Potrivit unui sondaj, doar fiecare al doilea alegător are încredere în promisiunea Uniunii că nu va exista nicio cooperare cu AfD. Potrivit actualului ARD DeutschlandTrend, 44% cred că Friedrich Merz nu va intra într-o coaliție cu AfD. Cu toate acestea, 43 % sunt de părere opusă.
Politica economică, a doua problemă majoră controversată
Când a venit vorba de politica economică, Merz l-a acuzat pe Scholz că are o percepție distorsionată, asupra situației de criză. „Sunt oarecum șocat de felul în care descrieți starea economiei noastre, aici, în această seară”, a spus candidatul CDU/CSU la funcția de cancelar.
Scholz a afirmat că nu a existat o dezindustrializare în Germania. Merz a replicat că țara se confruntă cu un val de falimente, ca niciodată în ultimii 15 ani. „50.000 de companii au dat faliment în Germania în timpul mandatului dumneavoastră, aproape jumătate dintre ele anul trecut”, a spus Merz.
Scholz a recunoscut: „Se întâmplă ceva și trebuie să facem ceva”. Totuși, cancelarul a subliniat numărul în creștere, de angajați. În plus, Germania are a doua cea mai scăzută rată a șomajului dintre toate democrațiile puternice din punct de vedere economic, din grupul G7.
Impozite și apărare
În ceea ce privește politica fiscală, Scholz spune că dorește să ușureze povara pe aproape toți angajații – cu excepția celor cu cele mai mari venituri. Chiar și „oameni ca mine și ca tine” – referindu-se la el însuși și la Merz, ar trebui să plătească mai multe taxe. „Oamenii care câștigă mai mult ca tine și ca mine ar trebui să fie și ei bucuroși, să plătească mai multe taxe. Asta vreau și cred că e corect”, a spus cancelarul.
În replică, Merz a considerat aceasta drept o dovadă că SPD nu știe matematică și nu înțelege nimic despre economie. „Dacă se întâmplă așa cum promiteți, cu reducerea pentru 95% dintre cei care au venituri”, a spus Merz, „atunci va trebui să impuneți o rată maximă de impozitare, de 60%. Atunci veți distruge, la final, clasa de mijloc din Germania”.
A existat dezacord și în ceea ce privește problema apărării. NATO cere Germaniei să investească minimum două procente din produsul său intern brut, în Bundeswehr – dar de unde ar trebui să provină banii? Merz mizează pe o redresare economică: „Punctul crucial este: trebuie să creștem. De asemenea, va trebui să trecem peste două procente și, desigur, va trebui să stabilim și noi priorități în buget”.
Acest lucru l-a provocat pe cancelar: el l-a acuzat pe Merz că a înșelat oamenii. „Nu există o creștere economică care să poată finanța încă 30 de miliarde de euro pentru Bundeswehr. Deci aeasta ar fi luată din pensii, sănătate, îngrijire, drumuri, căi ferate și modernizarea economiei noastre”. Pentru Scholz, singura cale de urmat este reformarea frânei datoriilor.
Cum stau în sondaje
Scholz a calificat declarațiile lui Merz drept „ridicole” și l-a acuzat că vorbește „vorbe”. Merz a oprit atacurile Cancelarului cu calm, i s-a adresat direct, de mai multe ori și i-a pus întrebări.
La sfârşitul celor 90 de minute, satisfacția era vizibilă pe feţele ambilor adversari și și-au dat mâna într-o manieră prietenoasă.
Dezbaterea televizată a marcat începutul fazei finale „fierbinți” a campaniei electorale, în care Merz și CDU/CSU intră cu un avantaj mare în sondaje. Uniunea are în prezent 29 până la 34%, în timp ce SPD este mult în urmă, cu 15 până la 18%, doar pe locul trei și în urma AfD.
Cancelarul rămâne în urmă și în ceea ce privește popularitatea personală: potrivit ARD-DeutschlandTrend, 32% dintre respondenți sunt mulțumiți de Merz, dar doar 23% de Scholz.