Sari direct la conținut

Atenționare MAE pentru turiștii români în Grecia. Risc ridicat de incendiu în mai multe regiuni ale țării

HotNews.ro
Atenționare MAE pentru turiștii români în Grecia. Risc ridicat de incendiu în mai multe regiuni ale țării
Incendiu în Grecia Foto: Dimitris Aspiotis / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Grecia că, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie, sâmbătă, 29 iunie 2024, se vor înregistra temperaturi foarte ridicate în anumite zone ale ţării, ceea ce antrenează un risc ridicat de declanșare a unor incendii de vegetației, transmite News.ro.

Potrivit MAE, în consecinţă, Ministerul grec al Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice avertizează că va exista un risc foarte ridicat pentru producerea incendiilor în regiunile Attica, Peloponez (Arcadia, Argolis, Corintia, Laconia), Grecia centrală (Boeotia, Fthiotida, Fokida, Evia), insula Creta, Egeea de Nord (insulele Lesbos, Chios, Samos) şi Egeea de Sud (insulele Ciclade, insulele Dodecaneze).

Cetăţenii români sunt sfătuiţi să manifeste precauţie în zonele afectate, iar în cazul în care primesc alerte telefonice cu privire la izbucnirea unor incendii în zona în care se află, să urmeze instrucţiunile autorităţilor locale şi să monitorizeze îndeaproape mass-media locale. Incendiile de vegetaţie pot crea perturbări suplimentare în zone mai extinse, cum ar fi întreruperile de curent şi/sau de apă, calitatea slabă a aerului şi închiderea drumurilor.

MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în Republica Elenă să consulte pagina de internet a Ministerului Protecţiei Civile şi al Crizelor Climatice, care conţine informaţii oficiale despre incendiile de vegetaţie, un ghid de autoprotecţie împotriva incendiilor, precum şi hărţi zilnice de prognoză a incendiilor:  https://civilprotection.gov.gr/xartis.

Totodată, cetăţenii români care călătoresc în Republica Elenă pot accesa aplicaţia digitală „mAIGreece”, realizată de către Ministerul elen al Turismului, disponibilă şi în limba română:  https://www.gov.gr/en/upourgeia/upourgeio-tourismou/tourismou/maigreece.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena (+302106714035) şi Consulatului General al României la Salonic (+302310340088). De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de urgenţă al Ambasadei României la Atena (+306978996222) şi Consulatului General al României la Salonic (+306946049076).

MAE recomandă consultarea paginilor de Internet https://www.mae.ro/ (Sfaturi, alerte de călătorie), https://atena.mae.ro şi https://salonic.mae.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro