AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Mihail Batistatu despre exploatarea gazelor de sist: Tehnologia este destul de neprietenoasa cu mediul. Siemens se retrage complet din industria nucleara
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Profesorul Mihail Batistatu despre exploatarea gazelor de sist: Tehnologia este destul de neprietenoasa cu mediul
Tehnologia utilizata in exploatarea gazelor de sist „este destul de neprietenoasa cu mediul”. Declaratia a fost facuta de profesorul Mihail Batistatu, Conf. Univ la Institutul National de Petrol si Gaze din Ploiesti. Intr-un interviu acordat HotNews.ro, acesta a explicat ca „la fiecare sonda, vorbim de sute de mii de ape poluate care trebuie depozitate, epurate si apoi refacut mediul in zona respectiva”. „Insa cu masurile necesare se poate limita impactul asupra mediului”, a adaugat Mihail Batistatu. Pe de alta parte, exploatarea acestor resurse ar putea reprezenta un avantaj pentru Romania, deoarece „preturile sunt mai mici decat ce cumparam noi de la rusi”, sustine acesta. Exploatarea gazelor de sist in Romania a devenit un subiect de mare interes din momentul in care s-a aflat ca a facut obiectul discutiilor americano-romane de saptamana trecuta. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe, ministrul Teodor Baconschi a discutat cu secretarul de stat american Hillary Clinton despre posibilitatea implicarii Statelor Unite in oferirea de expertiza pentru proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist. Profesorul Mihail Batistatu a declarat ca inca nu au fost facute cercetari privind potentialul Romaniei in privinta gazelor de sist. Astfel de gaze se gasesc intre placile de sisturi, iar substantele chimice in procesul de fisurare a rocilor risca sa ajunga in multe cazuri chiar in panzele freatice si sa le polueze.
Siemens se retrage complet din industria nucleara
Grupul industrial si de inginerie german Siemens a anuntat ca se va retrage complet din industria nucleara. Potrivit directorului executiv al conglomeratului, masura a fost luata ca raspuns la dezastrul de la centrala japoneza Fukushima. Oficialul a declarat ca Siemens nu va mai construi centrale nucleare, „capitol inchis” pentru grup. Acesta este raspunsul companiei „la pozitionarea clara a societatii si a scenei politice din Germania pentru o retragere din cadrul energiei nucleare”, a spus el. Directorul executiv al Siemens a precizat ca o intelegere cu compania ruseasca Rostom va fi de asemenea anulata, insa partea germana va cauta sa lucreze cu partenerii rusi „in alte domenii”. Siemens a fost responsabila pentru construirea tuturor celor 17 centrale nucleare din Germania, potrivit BBC. Conducerea companiei a sustinut decizia Guvernului de la Berlin de a apela la surse de energie alternativa, despre care a spus ca reprezinta „proiectul secolului”. Directorul Siemens a afirmat totodata ca obiectivul Germaniei de a ajunge in 2020 la un procent de 35% energii alternative din totalul de energie poate fi atins.
Consumatorii ar vrea ca masinile electrice sa se incarce in maxim doua ore si sa aiba autonomie de 320 km – studiu
Consumatorii ar vrea ca masinile electrice sa se incarce in maximum doua ore si sa aiba o autonomie de 320 km. Rezultatul apartine unui studiu Deloitte efectuat in randul a 13.000 de soferi din 17 tari. Situatia din piata multumeste sub 5% dintre posibilii clienti, pentru ca masinile electrice parcurg sub 160 km si trebuie tinute multe ore la incarcat, mai arata cercetarea. Desi ponderea celor care spun ca ar fi dispusi sa-si ia masini electrice este mare, chiar si in tari precum India si China cumparatorii au cerinte care depasesc mult realitatea. In plus, foarte putini consumatori sunt dispusi sa dea in plus multe mii de euro pentru a-si lua masina pur electrica, iar cei mai multi sustin ca aceste automobile ar trebui sa coste cam cat cele cu motor cu ardere interna.