Sari direct la conținut

Curtea Constituțională a decis: Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale / Sute de susținători ai acestuia au protestat în fața Parlamentului, păziți de un număr mare de jandarmi: „Hoții” / Mesajul lui Georgescu și reacțiile politice după decizia CCR – FOTO, VIDEO

Călin Georgescu. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia, Inquam Photos
Călin Georgescu. Colaj: Ion Mateș / Hotnews. Foto: Profimedia, Inquam Photos

Călin Georgescu nu va putea candida la alegerile prezidențiale, au decis marți seară judecătorii Curții Constituționale a României, care au respins – în unanimitate – toate contestațiile împotriva deciziei Biroului Electoral Central prin care i-a fost respinsă candidatura la alegerile prezidențiale. Decizia celor 9 magistrați constituționali este definitivă și executorie, iar Georgescu a pierdut orice șansă de a mai candida la alegerile din luna mai. Câteva sute de susținători ai lui Georgescu au așteptat hotărârea CCR în fața Parlamentului. „Hoții”, a scandat mulțimea. „Voi sunteţi cei care trebuie să alegeţi ce vă doriţi pentru viitor şi sper ca de acum să o faceţi cu toată conştiinţa voastră. Consider că misiunea mea a fost îndeplinită, am expus demonul în toată hidoşenia lui”, a fost prima reacție a lui Călin Georgescu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat marţi că decizia Curţii Constituţionale în cazul lui Călin Georgescu era de aşteptat, precizând că existau numeroase argumente pentru a nu i se permite să candideze la alegerile prezidenţiale din luna mai. În reacția lui, liderul UDMR a vorbit și despre „singura veste mai bună decât aceasta”, referindu-se la pasul major înregistrat între SUA și Ucraina cu privire la armistițiul negociat marți în Arabia Saudită.

După patru ore de dezbateri, ședința AUR din această noapte s-a încheiat. Partidul a transmis și un comunicat de presă prin care „denunță decizia abuzivă a CCR de invalidare a candidaturii lui Călin Georgescu” și „anunță mobilizarea forțelor suveraniste”.

AUR a transmis și în mod oficial că intră începând de miercuri „în grevă parlamentară alături de celelalte partide suveraniste”.

Eurodeputata Diana Șoșoacă, lidera formațiunii SOS România, a anunțat că intenționează să se înscrie în cursa prezidențială din 2025 chiar dacă judecătorii Curții Constituționale i-au interzis să candideze anul trecut. Ea susține că pentru noua sa candidatură deja au fost strânse peste 300.000 de semnături.

Jandarmeria Capitalei a anunţat, după protestul de marţi seară de la sediul CCR, că a fost întocmit un act de sesizare a organelor de urmărire penală pentru port de obiecte periculoase. Totodată, au fost aplicate cinci amenzi, în valoare totală de 1.900 de lei.

„În continuare, se fac verificări pentru identificarea şi sancţionarea altor persoane care au încălcat cadrul legal în vigoare”, a precizat Jandarmeria București, într-un comunicat de presă.

Crin Antonescu, candidatul susținut de PSD, PNL și UDMR la alegerile prezidențiale, a comentat declarațiile oficialilor ruși în privința procesului electoral românesc și a lui Călin Georgescu, exclus definitiv din cursă prin decizia CCR, și a spus că „o eventuală victorie a sa servea de minune Moscovei”.

Politologul Cristian Pîrvulescu afirmă că, după ieşirea lui Călin Georgescu din cursa prezidenţială, liderul AUR, George Simion, ar avea, teoretic, o şansă de a ajunge în turul doi al alegerilor din luna mai, cu condiţia să acceadă la electoratul lui Georgescu şi să aibă sprijinul acestuia. Altfel, va fi sfârşitul carierei sale politice, crede Pîrvulescu.

Conform analistului politic, dacă extrema dreaptă nu va reuşi să mobilizeze un candidat, vor fi doi candidaţi care pot profita: Nicuşor Dan, care poate prelua votul unei părţi din electoratul antisistem, şi Victor Ponta, care va încerca să preia voturi de la extrema dreaptă.

Jandarmeria Română precizează că, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică din zilele de 9, 10 şi 11 martie, nu a existat o solicitare transmisă de România pentru nicio formă de ajutor internaţional, acţionând doar forţe ale Ministerului Afacerilor Interne.

„Având în vedere informaţiile prezentate în spaţiul public de o persoană care are calitatea de politician privind faptul că alături de Jandarmeria Română la asigurarea măsurilor de ordine publică din zilele de 9,10 şi 11 martie 2025 ar fi participat personal din «trupele de apărare ale Uniunii Europene», facem următoarea precizare: pentru asigurarea ordinii publice, protejarea cetăţenilor, a instituţiilor şi a ordinii constituţionale au acţionat doar structuri ale Ministerului Afacerilor Interne”, a transmis Jandarmeria Română marţi seară.

Jandarmeria menționează că „nu a existat o solicitare transmisă de România pentru nicio formă de ajutor internaţional”. „Precizăm, de asemenea, că nu există o structură militară aparţinând Uniunii Europene denumită «trupele de apărare ale Uniunii Europene». Recomandăm tuturor cetăţenilor de bună credinţă, indiferent de calitatea deţinută, să nu preia narative create şi diseminate special pentru manipularea şi dezinformarea publicului”, au mai transmis reprezentanții Jandarmeriei, citați de news.ro.

„Astea nu sunt motive pentru a interzice o candidatură”, a reacționat marți lidera partidului SOS România, Diana Șoșoacă, după decizia Curții Constituționale a României prin care Călin Georgescu a fost eliminat definitiv din competiția electorală.

Cristian Tudor Popescu a comentat decizia Curții Constituționale de a-l exclude definitiv din cursa prezidențială pe Călin Georgescu, marți, pe B1 TV, și a descris Constituția ca fiind „cel mai puternic lucru în țară în acest moment”, nu votul. Gazetarul a menționat, totodată, că nu îl interesează pe cine vor susține în cele din urmă partide ca AUR, SOS România și POT la alegerile din mai.

În fața CCR mai sunt acum câteva zeci de oameni dispersați, care nu reușesc să scandeze la unison. Unii dintre ei sunt dezamăgiți de prezența scăzută, alții pari nervoși și încearcă să îi mobilizeze pe cei rămași.

„Noi suntem Georgescu”, scandează acum un grup de protestatari rămași la Parlament.

Călin Georgescu revine cu un nou mesaj, în trei limbi, în care amenință: „Vă asigur că lucrurile nu vor rămâne așa!”

Fostul candidat la alegerile prezidențiale Călin Georgescu a revenit, marți seară, cu un mesaj dur după ce a fost eliminat din competiția electorală, acuzând influențe externe și o „dictatură” care ar controla România și Europa, în timp ce țara noastră a devenit „o colonie” în opinia sa.

La această oră, în fața CCR mai sunt puțin peste 100 de persoane, care discută despre decizia Curții si scandează sporadic.

George Simion anunță că nu va candida la prezidențiale

George Simion, liderul AUR, a declarat despre Călin Georgescu, proaspăt exclus definitiv din cursa prezidențială prin decizia Curții Constituționale, că „trebuie să ajungă la conducerea țării, indiferent de orice”. Deputatul a susținut, totodată, că el nu va candida la alegerile din mai și că va rămâne „pe aceleași poziții”.

Premierul Marcel Ciolacu a reacționat printr-un mesaj pe Facebook în care spunje că în ultimele ore au venit două vești care pot readuce atât liniștea socială în România, cât și pacea dorită de o lume întreagă după cei 3 ani de război din Ucraina (armistițiul de 30 de zile).

„Consider că decizia în unanimitate a judecătorilor CCR închide un episod extrem de tensionat și periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni. Mai mult, știți că niciodată nu am comentat o decizie a CCR sau a unui magistrat. Faptul că românii nemulțumiți de această decizie au arătat că pot protesta în mod pașnic mă face să cred că avem resursele pentru a reveni la un climat social normal, în care fiecare are dreptul să-și spună punctul de vedere într-o dezbatere publică civilizată”, a spus Ciolacu.

Gigi Becali a declarat marți seară, într-o intervenție la Digi24, că Biroul Politic Național al AUR a decis în cursul zilei de astăzi ca George Simion să își asume candidatura pentru alegerile prezidențiale, iar anunțul oficial va fi făcut de Simion „ori astăzi ori mâine”.

Eurodeputatul Claudiu Târziu, președintele Consiliului Național al AUR, a comentat decizia Curții Constituționale în privința lui Călin Georgescu, exclus definitiv din cursa prezidențială, și susține că instituțiile statului sunt folosite pentru a „elimina adversarii” puterii.

Realizatoarea TV Anca Alexandrescu de la postul Realitatea Plus a avut marți seară o scurtă reacția în urma deciziei prin care Curtea Constituțională a României (CCR) a respins definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale de anul acesta, scriind, într-un mesaj publicat pe pagina ei de Facebook, că „cine râde la urmă…”.

Prima reacție a lui Călin Georgescu: Consider că misiunea mea a fost îndeplinită, am expus demonul în toată hidoşenia lui

Candidatul la Preşedinţie al alianţei de guvernare, Crin Antonescu, a reacţionat după ce Curtea Constituţională i-a respins definitiv candidatura independentului Călin Georgescu, afirmând că şi-ar fi dorit să-l învingă la vot, dar democraţia vine la pachet cu respect pentru oameni, legi, instituţiile statului.

Călin Georgescu a transmis apoi și un mesaj video pe Facebook: „Dragii mei, voi sunteți cei care trebuie să alegeți ce vă doriți pentru viitor și sper ca de acum să o faceți cu toată conștiința voastră. Pentru mine a fost o onoare să vă servesc cu toată ființa mea”.

„Sistemul nu acceptă pe nimeni din afara lui”, a mai susținut Georgescu.

Primul mesaj al lui Călin Georgescu, transmis la Realitatea TV:

Numărul protestatarilor s-a micșorat semnificativ, în fața CCR fiind acum cel mult 300 de oameni. Ei nu mai pot striga sloganuri la unison, pentru că sunt răsfirați, iar vuvuzelele acoperă tentativele unora de a anima mulțimea cu scandări precum „CCR, o mizerie” sau „Trădătorii”.

Anunțul oficial al Curții Constituționale:

„În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere 16 contestații. În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:

– Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;

–   Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral

Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central”.

Influencerul american Mario Nawfal, din zona conservatoare, a reacționat dur marți după decizia Curții Constituționale din România privind respingerea contestației lui Călin Georgescu formulată în urma invalidării candidaturii acestuia la alegerile prezidențiale de către Biroul Electoral Central. 

„Slugile beznei nu pot interzice adevărul”, este mesajul scris pe un banner adus de manifestanți.

Președinta USR, Elena Lasconi, după decizia CCR de a respinge definitiv candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale:

„Contează ce facem de acum înainte! Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituțiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate! Românii au nevoie să își recapete încrederea în instituții! Suntem mai dezbinați ca niciodată! Înțeleg că unii oameni sunt furioși și alții sunt fericiți în legătură cu această decizie. Dar nu putem să sărbătorim fără să ne gândim că încă sunt consecințe: frustrarea, adâncirea diviziunilor și creșterea neîncrederii în instituțiile noastre. Georgescu este doar o fațetă a unui sistem profund corupt și putred. Democrația noastră este fragilă, iar o astfel de decizie ar trebui să rămână o excepție, nu o regulă. Dacă vrem să restabilim încrederea în instituțiile noastre, trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează cu integritate și consecvență, nu într-un mod care alimentează incertitudinea și suspiciunea”.

„Platformele sociale au ajuns o scenă a violenței”, scrie artistul Tudor Chirilă, într-un mesaj publicat pe pagina lui de Facebook, în care face un apel ferm la calm, în contextul violențelor de duminică seară în urma respingerii candidaturii lui Călin Georgescu de către Boriul Electoral Central.

Anunțul președintelui Curții Constituționale

Președintele CCR, Marian Enache, a anunțat că au fost respinse – cu unanimitate de voturi – toate contestațiile.

O parte din manifestanți scandează „Piața Victoriei” și spun că vor să meargă să protesteze în fața Guvernului.

Ședința Curții Constituționale s-a încheiat acum, judecătorii ies din sală.

George Simion, Victor Ponta și lidera POT, primele reacții

Fostul lider PSD Victor Ponta, care și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale, a reacționat pe pagina sa de Facebook după ce Curtea Constituțională a decis respingerea contestației lui Călin Georgescu la decizia Biroului Electoral Central, care nu îi permite să candideze în cursa prezidențială.

„Bunul Dumnezeu rânduiește pentru fiecare o cruce potrivită cu puterea lui de a rezista, nu pentru a se chinui, ci pentru a urca de pe cruce în cer. Lupta pentru România și pentru români nu încetează niciodată! Nu trebuie niciodată să abandonăm! Nu trebuie niciodată să deznădăjduim! În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom învinge”, a scris Ponta. 

Toate contestațiile au fost respinse de Curte. Asta înseamnă că CCR a respins și contestațiile împotriva lui NIcușor Dan, astfel că rămân valabile deciziile BEC – Nicușor Dan este candidat la alagerile prezidențiale, Călin Georgescu nu poate candida.

Deputata Anamaria Gavrilă, liderul POT, a avut o primă reacție după hotărârea de marți a Curții Constituționale a României, care a menținut decizia Biroului Electoral Central de a împiedica intrarea lui Călin Georgescu în cursa prezidențială, și susține că „odată cu anularea ilegală a alegerilor prezidențiale” din 2024 „un sistem înfiorător și-a arătat colții și devorează din democrația și din libertatea noastră de peste trei luni de zile”.

Stegarul dac s-a urcat pe un stîlp de iluminat, iar manifestanții îi scandează numele. „România, trezește-te”, mai strigă oamenii.

O parte din protestatari rostesc rugăciuni, folosind sisteme de sonorizare. „Nu cedăm”, strigă oamenii.

Călin Georgescu nu poate candida la alagerile prezidențiale, a decis CCR. Reacția susținătorilor său, aflați în fața Parlamentului

Susținătorii lui Georgescu aflați în fața Parlamentului huiduie, stigă „Libertate”, „Trădătorii”, Jos guvernul mafiot” și îi scandează numele lui Georgescu:

O primă reacție a lui George Simion, pe Facebook:

Cele câteva sute de persoane aflate în fața Parlamentului au reacționat prin scandări după aflarea deciziei CCR. Mulțimea strigă „Hoții” și suflă în vuvuzele.

Curtea Constituțională a decis: Călin Georgescu nu poate candida la alegerile prezidențiale, conform surselor HotNews.ro.

Protestatarii se bucură ca s-a aprins lumina, după ce ieri o parte din stâlpii de iluminat public nu au funcționat.

Printre influencerii prezenți la protest se află și Oana Zavoranu, care cheamă oamenii în strada, printr-un live pe TikTok.

Manifestanții pro-Georgescu, în fața Parlamentului, în așteptarea deciziei CCR:

Pe ordinea de zi a CCR se află 11 contestații împotriva deciziei BEC de a invalida candidatura lui Călin Georgescu. Două dintre sesizări au fost formulate de Georgescu. Pe ordinea de zi se află și cinci sesizări împotriva candidaturii lui Nicușor Dan.

Ședința CCR a început cu discutarea sesizărilor formulate împotriva candidaturii lui Călin Georgescu.

Numărul protestarailor crește și crește și numărul echipajelor de jandarmi aflate în jurul și în curtea Parlamentului, care este înconjurat de un cordon al Jandarmeriei.

Acum, în fața CCR. Se scandează „Libertate”. Numărul protestatarilor este în crestere. Aceștia încearca și scandări în limbi de circulație internațională: „Raus Von der Leyen”.

O doamnă face live lângă unul din reporterii HotNews: „Nu e cine trebuie aici, trebuia să fie mai mulți, n-au văzut un milion veniți peste ei. Sunt oameni în toate părțile, pe toți îi legitimează și îi trece în catastif”.

Președintele CCR, Marian Enache, a intrat acum în sala de ședință. Ședința CCR începe acum.

În fața CCR sunt câteva sute de manifestanți.

În așteptarea ședinței CCR, în apropierea sălii sunt prezenți și câțiva jandarmi, dar și oameni de pază ai Curții, poziționați în fața sălii unde va avea loc ședința.

La această oră, în fața CCR sunt aproximativ 200 de oameni. Jandarmeria și Politia au organizat filtre la fiecare colț al Palatului Parmalentului, iar manifestanții sunt legitimati de catre jandarmi înainte de a se alătura mulțimii.

De-a lungul bulevardului 13 Septembrie sunt plasate dube ale Jandarmeriei.

Judecătorii CCR au început să ajungă pentru ședința în care vor decide dacă va fi sau nu Călin Georgescu pe buletinul de vot la alegerile din mai. A ajuns prima judecătoare, Simina Tănăsescu.

Manifestanții scandează „PSD, o mizerie” și „Turul 2, înapoi”.

Câteva sute de oameni sunt adunați acum în fața Parlamentului.

Curtea Constituțională a înregistrat, până la ora aceasta, 11 contestații împotriva deciziei BEC de a respinge candidatura lui Călin Georgescu.

De asemenea, au fost înregistrate trei sesizări împotriva candidaturii lui Nicușor Dan, validată de BEC.

În fața Parlamentului se află aproape 30 de dube ale Jandarmeriei. La această oră, sunt câteva zeci de manifestanți.

Alte patru contestații au fost depuse împotriva deciziei BEC de a nu-i valida candidatura lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale, a anunțat Curtea Constituțională. Instituția a anonimizat numele celor care au depus contestațiile.

În total, șapte contestații, inclusiv cea a lui Georgescu, au fost depuse împotriva deciziei luate duminică de BEC.

CCR se reunește de la ora 17.00 pentru a discuta contestațiile.

Câteva zeci de persoane s-au adunat în fața Parlamentului, unde își are sediul Curtea Constituțională, în așteparea ședinței de la ora 17.00. Câțiva dintre susținătorii lui Călin Georgescu fac live-uri pe TikTok.

Deputatul AUR George Becali a declarat marți că formațiunea va avea candidat la alegerile prezidențiale din luna mai, „poate chiar doi”, menționând că liderul partidului, George Simion, va intra în cursa electorală în cazul în care CCR va respinge contestația formulată de Călin Georgescu, dar cu o condiție.

Kremlinul a apreciat marți că alegerile prezidențiale din România fără candidatura lui Călin Georgescu, ultranaționalist și prorus, „nu vor avea legitimitate”.

Câțiva susținători ai lui Călin Georgescu s-au adunat în fața Parlamentului, unde are sediul Curtea Constituțională.

Reuters publică un articol explicativ în care detaliază cum s-a ajuns la situația actuală din România şi ce poate urma.

Autoritatea electorală din România i-a interzis candidatului pro-rus de extremă dreapta Călin Georgescu să participe la alegerile prezidenţiale din luna mai, determinându-l pe acesta să conteste decizia la Curtea Constituţională. Blocarea candidaturii lui Călin Georgescu riscă să alimenteze tulburările interne şi să tensioneze parteneriatul strategic al României cu Statele Unite, scrie Reuters, conform News.ro.

Tot azi, CCR judecă alte două contestații împotriva deciziei BEC de a-i respinge candidatura lui Călin Georgescu, potrivit site-ului ccr.ro. Persoanele care au depus sesizările au rămas anonime.

De asemenea, în ședința de marți, se va judeca și o contestație depusă de o persoană care a rămas anonimă împotriva candidaturii lui Nicușor Dan. Dosarul de candidatură al actualui primar general a fost validat duminică de Biroul Electoral Central.

Curtea Constituțională, ultima șansă pentru Georgescu

Duminică seară, Biroul Electroral Central (BEC) a invalidat candidatura lui Călin Georgescu, cu zece voturi „pentru” și patru „împotrivă”. BEC și-a motivat decizia susținând că a ţinut cont de aspectele „deja tranşate” de Curtea Constituțională, iar persoanele care candidează la Preşedinţie trebuie „să respecte Constituţia şi să apere democraţia”.

BEC arată că prin decizia din 6 decembrie 2024 de anulare a alegerilor prezidențiale Curtea Constituţională „a tranşat implicit şi general obligatoriu şi cu privire la neîndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru înregistrarea candidaturi depuse de către candidatul Călin Georgescu, fiind inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeaşi persoană îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de preşedinte al României”.

De asemenea, este invocată decizia CCR din 5 octombrie 2024, prin care a fost respinsă candidatura Dianei Șoșoacă, hotărâre care prevede că cei care candidează la funcția supremă în stat trebuie să respecte Constituția și să apere democrația.

Călin Georgescu a contestat la Curtea Constituțională decizia Biroului Electoral Central, iar CCR se va reuni în ședință de la ora 17.00 pentru a analiza sesizările.

Alineatul 2 al articolului 31 Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui impune CCR să se pronunțe asupra contestațiilor în termen de cel mult două zile de la înregistrare. Contestația a fost depusă luni, în jurul orei 15.30, potrivit afirmațiilor lui George Simion. Din acest moment curg cele 48 de ore pentru o decizie CCR, astfel că aceasta nu poate veni mai târziu de miercuri.

Dacă Curtea Constituțională îi respinge solicitarea, Călin Georgescu nu mai are nicio cale legală la dispoziție pentru a fi candidat în alegerile prezidențiale din 4 și 18 mai.

„Hotărârile sunt definitive, se comunică de îndată Biroului Electoral Central și se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, precizează legea.

„Nu avem mari speranțe că va face dreptate CCR”

Luni, liderul AUR, George Simion, care a sprijinit candidatura lui Călin Georgescu, a avut un mesaj rezervat privind șansele unei victorii la CCR și a vorbit deja despre pașii următori pe care urmează să-i anunțe Călin Georgescu.

„S-a comis un nou abuz. Nu avem mari speranțe că va face dreptate CCR. Dar domnul Călin Georgescu va epuiza toate căile legale. Noi mergem cu dumnealui până la capăt. Așteptăm să vedem ce decizie ia”, a declarat președintele AUR.

El a mai spus că planul A, de reluarea a turului 2 al alegerilor de anul trecut, și planul B, privind candidatura lui Georgescu în alegerile din mai, au fost epuizate, dar vor veni mai departe cu un alt anunț dacă este necesar: „În acest caz, domnul Călin Georgescu va veni să comunice ce e de făcut în continuare, pentru că el este cel mai votat român”.

Fost judecător CCR: „Curtea n-are cum să invalideze ceea ce a decis BEC”

Tudorel Toader, fost ministru al Justiției și fost judecător al Curții Constituționale, consideră că este foarte puțin probabil ca decizia Biroului Electoral să fie întoarsă de CCR întrucât ea este motivată prin două decizii luate în trecut chiar de către judecătorii constituționali.

„Practic, Curtea n-are cum să invalideze ceea ce a decis BEC-ul pentru că a folosit argumentele CCR-ului, pentru simplul motiv că deciziile Curții sunt obligatorii pentru toată lumea, persoane fizice, juridice, autorități, deci inclusiv și pentru BEC, iar Curtea Constituțională își valorifică propria jurisprudență,” a afirmat Tudorel Toader pentru Digi24.

Care este data limită de depunere a candidaturilor. Calendarul electoral

În cazul în care Călin Georgescu și partidele care-l susțin – AUR și POT – vor să înscrie un alt candidat în alegerile din mai, ei vor trebui să depună dosarul de candidatură și lista cu cele minimum 200.000 de semnături până în 15 martie, ora 24.00, termenul limită impus de calendarul electoral.

Sociologul Dan Dungaciu este luat în calcul ca potențial candidat la alegerile prezidențiale în locul lui Călin Georgescu, potrivit unor surse politice citate de G4Media și Digi24.

 „În momentul în care vor face un anunț o să îl facă domnul Călin Georgescu”, spunea luni George Simion în legătură cu planurile de rezervă ale partidelor care au susținut candidatura lui Georgescu. „Avem luate în considerare toate scenariile pentru a ieși din această situație”.

Principalele momente ale calendarului electoral pentru alegerile prezidențiale:

  • 15 martie: termen limită pentru depunerea candidaturilor
  • 16 martie: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune
  • 17 martie: înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz
  • 18 martie: termen limită pentru formularea de contestaţii privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz
  • 19 martie: termen limită pentru soluționarea contestațiilor privind înregistrarea sau respingerea înregistrării candidaturilor sau a semnelor electorale, după caz
  • 20 martie: alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie în formularul online de pe site-ul AEP pentru votul prin corespondență
  • 4 aprilie: începerea campaniei electorale
  • 2 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
  • 3 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
  • În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).
  • 4 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).
  • În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59, se menționează în document.
  • 5 mai: numărarea voturilor și transmiterea proceselor verbale.
  • 6 mai: formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală
  • 8 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

În situația organizării unui al doilea tur de scrutin:

  • 9 mai: aducerea la cunoștința publică a celor doi candidați care vor participa la al doilea tur de scrutin, precum și a datei alegerilor. În aceeași zi va începe și campania electorală pentru al doilea tur de scrutin.
  • 10 mai: stabilirea orarului pentru campania electorală şi repartizarea timpilor de antenă pentru accesul candidaţilor la serviciile publice de radio şi televiziune
  • 16 mai: prima zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
  • 17 mai: a doua zi a votării în străinătate începe la ora 7:00 (ora locală) și se va încheia la ora 21:00 (ora locală).
  • În ambele zile, alegătorii care la ora 21:00 (ora locală) se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora 23:59 (ora locală).
  • 18 mai: A treia zi de vot în străinătate și începerea votării în țară. În Diaspora, votarea va începe la ora 7:00 (ora locală) și se va termina la ora 21:00 (ora locală sau ora locală a României, după caz).
  • În ziua de duminică, votarea se încheie la ora locală 21:00, dar nu mai târziu de ora locală a României 21:00. Alegătorii care la ora de încheiere a votării se află la sediul secției de votare, precum și cei care se află la rând în afara sediului secției de votare pentru a intra în localul de vot pot să își exercite dreptul de vot, până cel mai târziu la ora locală 23:59, dau nu mai târziu de ora locală a României 23:59.
  • 19 mai: numărarea voturilor și încheierea proceselor verbale
  • 20 mai: termen limită pentru formularea de cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală
  • 22 mai: validarea alegerilor și publicarea rezultatului în mass-media și în Monitorul Oficial, după primirea dosarului de la Biroul Electoral Central și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.
INTERVIURILE HotNews.ro