Sari direct la conținut

Austria devine prima țară din UE care suspendă reunificările familiale pentru refugiați

HotNews.ro
Austria devine prima țară din UE care suspendă reunificările familiale pentru refugiați
Refugiați trecând granița în Austria în timpul crizei migranților din septembrie 2015. Credit foto: Michael Gruber / AFP / Profimedia

Noul guvern austriac și-a anunțat miercuri intenția de a pune capăt reunificărilor familiale în cazul refugiaților, pentru a „proteja” țara de afluxul de refugiați din ultimii ani, o premieră în Uniunea Europeană, relatează France Presse și Agerpres.

În acest sens, va fi publicat un decret, iar „până în luna mai, în doar câteva săptămâni, această hotărâre va deveni realitate”, a declarat ministrul integrării, Claudia Plakolm, cu ocazia Consiliului de Miniștri de la Viena.

„Am atins limitele capacității noastre de primire”, a spus ea, subliniind că guvernul vrea „să protejeze sistemele” de sănătate, angajare și educație.

Potrivit ministrului conservator, „probabilitatea unei integrări de succes scade cu fiecare nouă sosire”.

Sarcina este „titanică”, deoarece mulți refugiați se confruntă cu dificultăți în a învăța limba germană, în a-și găsi de lucru și un loc în școli.

Aceasta măsură, care va fi inițial în vigoare timp de șase luni, poate fi prelungită până în mai 2027.

Noul cancelar austriac, sub presiune pentru a menține o linie dură privind migrația

Ea are loc într-un moment în care mai multe state UE își înăspresc politicile privind migrația, pe fundalul ascensiunii extremei drepte.

În Austria, partidul naționalist FPO a obținut o victorie istorică la alegerile parlamentare de la sfârșitul lunii septembrie și, deși nu a reușit să formeze o coaliție, rămâne de departe principalul partid în sondajele din țară.

Cancelarul conservator Christian Stocker, aflat la putere de la începutul lunii martie alături de social-democrați și liberali, se află prin urmare sub presiune pentru a menține o linie dură.

Austria, care a înregistrat un aflux de refugiați în timpul crizei migrației din 2015, afirmă că a înregistrat o „creștere semnificativă” a numărului sosirilor membrilor de familie ai celor cărora li s-a acordat azil sau au dreptul la protecție subsidiară, deoarece țara lor de origine este considerată nesigură.

În 2023, numărul acestora era de aproape 9.300, iar anul trecut, de 7.800, într-o țară cu 9,2 milioane de locuitori.

INTERVIURILE HotNews.ro