Sari direct la conținut

Austria neutră vrea să se alăture proiectului german de scut aerian european

HotNews.ro
Cancelarul austriac Karl Nehammer, Foto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia
Cancelarul austriac Karl Nehammer, Foto: Franz Perc / Alamy / Alamy / Profimedia

Austria, stat neutru, şi-a anunţat sâmbătă intenţia de a adera la iniţiativa europeană de scut aerian (European Sky Shield), lansată în octombrie 2022 de cancelarul german Olaf Scholz în contextul războiului din Ucraina, transmit agențiile de știri France-Presse și Agerpres.

„Trebuie să luăm şi vom lua precauţii pentru a ne proteja ţara împotriva riscului de atacuri cu drone sau cu rachete”, a declarat cancelarul austriac Karl Nehammer într-un comunicat, invocând „o ameninţare care s-a agravat considerabil”.

Potrivit lui, această decizie nu pune în discuţie neutralitatea Austriei, care nu face parte din NATO, dar este membră a Uniunii Europene din 1995.

„Niciun stat european nu îşi poate asigura singur o apărare eficace a spaţiului său aerian în faţa noilor pericole”, a afirmat cancelarul, în timp ce ministrul apărării, Klaudia Tanner, a salutat „o etapă importantă în istoria” ţării.

Până acum, şi-au arătat interesul faţă de acest viitor „scut al cerului european” 17 state, dintre care 16 membri ai NATO – precum Marea Britanie, ţările baltice, Belgia, Finlanda, Norvegia – şi Suedia, candidată la aderarea la Alianţă.

Este vorba despre a face achiziţii comune pentru a dispune de spectrul complet de sisteme antiaeriene, pe baza Iris-T german pentru raza scurtă de acţiune, Patriot american pentru raza medie şi a sistemului americano-israelian Arrow-3 pentru raza lungă.

Franţa, Italia şi Polonia nu fac parte din iniţiativă, Parisul pledând pentru o apărare antiaeriană suverană, cu echipamente europene.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro