Sari direct la conținut

Austria revine asupra planurilor de a demola casa in care s-a nascut Hitler

HotNews.ro
Casa in care s-a nascut Hitler, Foto: Captura Youtube.com
Casa in care s-a nascut Hitler, Foto: Captura Youtube.com

Ministrul austriac de Interne Wolfgang Sobotka a revenit marti asupra declaratiilor sale privind demolarea casei in care s-a nascut Adolf Hitler, spunand ca o comisie de experti a decis ca ar trebui demolata cladirea, relateaza News.ro citand BBC. Pe de alta parte, comisia a anuntat ca este impotriva demolarii, pentru ca ar insemna „o negare a istoriei naziste a Austriei”.

Sobotka a spus marti ca locuinta ar trebui „modificata pentru a nu mai putea fi recunoscuta”.

El a afirmat ca este de dezbatut daca acest lucru inseamna ca ar trebui demolata sau nu si a dat asigurari ca mai multi arhitecti vor fi invitati sa prezinte proiecte.

Intr-un comunicat transmis BBC, comisia de experti numita sa decida viitorul imobilului a insistat ca se opune demolarii.

Profesorii Clemens Jabloner si Oliver Rathkolb au atras atentia ca impresia generala este ca demolarea a fost recomandata de comisie. „Cu siguranta nu este aceasta situatia. Am prezentat (…) mai multe propuneri pentru demistificarea concreta a acestui loc”, inclusiv „printr-o modificare architecturala”, astfel incat casa sa nu mai aiba o putere simbolica atat de mare.

Locuinta ar putea fi transformata intr-o cladire administrativa sau sociala, dar comisia a respins ipoteza infiintarii unui muzeu.

Luni, ministrul de Interne a anuntat ca locuinta va fi demolata si ca in locul ei va fi construita o cladire noua.

Intre timp, o comisie parlamentara urmeaza sa discute un amendament legal pentru a permite statului sa confiste proprietatea. Un vot in plen este asteptat abia in noiembrie.

Actuala proprietara a refuzat in mai multe randuri sa vanda casa natala a lui Hitler.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro