Sari direct la conținut

Autoritățile sanitare franceze recomandă ca persoanele sub 30 de ani să NU fie vaccinate cu serul anti-Covid Moderna

HotNews.ro
Vaccin Moderna, Foto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccin Moderna, Foto: Johanes Christo/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) a recomandat luni ca vaccinul Moderna să nu fie utilizat pentru persoanele care au sub 30 de ani, pe baza unui studiu potrivit căruia există un risc ușor crescut de miocardită și pericardită la această categorie de populație, relatează AFP.

Condus de structura Epi-Phare, care combină Asigurările de Sănătate (Cnam) şi Agenţia pentru Medicamente (ANSM), acest studiu caz-martor s-a concentrat pe persoane cu vârsta cuprinsă între 12 şi 50 de ani internate în Franţa pentru miocardită sau pericardită în perioada 15 mai – 31 august, în total 919 cazuri de miocardită şi 917 cazuri de pericardită.

Miocardita şi pericardita sunt afecţiuni inflamatorii ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul muşchi al inimii, iar cea de-a doua, pericardul, membrana care înconjoară inima.

După cum au arătat rapoartele de farmacovigilenţă, rezultatele studiului francez confirmă că vaccinurile Pfizer şi, în special, Moderna cresc riscul ca aceste boli să apară în decurs de 7 zile de la vaccinare și mai des la bărbații sub 30 de ani.

Având în vedere aceste rezultate, HAS „recomandă, pentru vaccinarea populației cu vârsta sub 30 de ani … utilizarea vaccinului Pfizer fie că este vorba de prima doză sau de rapel”.

HAS recomandă ca vaccinul Moderna, ”a cărui eficacitate vaccinală pare ceva mai bună, să poată fi utilizat la administrarea primei doze și pentru administrarea dozei de rapel în jumătate de doză la subiecții de peste 30 de ani”.

Pe 15 octombrie, Autoritatea Națională pentru Sănătate din Franța a recomandat utilizarea vaccinului Pfizer / BioNtech exclusiv pentru doze de rapel.

Un consiliu de apărare a sănătății este programat pentru marți dimineața la Paris. Seara, președintele Emmanuel Macron se va adresa din nou francezilor pentru a discuta în special despre criza sanitară.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro