Sari direct la conținut

Avertisment al SUA pentru Israel. Washingtonul caută o soluție diplomatică la conflictul din Orientul Mijlociu

HotNews.ro
Avertisment al SUA pentru Israel. Washingtonul caută o soluție diplomatică la conflictul din Orientul Mijlociu
John Kirby Foto: Bonnie Cash / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

„O escaladare” militară nu este în „interesul” Israelului, a avertizat duminică un purtător de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, după mai multe zile de tensiuni ridicate în Orientul Mijlociu, potrivit France Presse, citată de Agerpres.

„Nu considerăm că escaladarea acestui conflict militar nu este în interesul lor”, a declarat Kirby pentru postul de televiziune ABC, asigurând că SUA au transmis „direct„ aceasta „omologilor israelieni”.

Purtătorul de cuvânt al executivului american a estimat că mai există „spaţiu” pentru „o soluţie diplomatică” la conflict. „La asta lucrăm”, a adăugat el, fără a oferi alte detalii.

Tensiunile au crescut considerabil în ultimele zile, cu zeci de morţi şi mii de răniţi în Liban, cauzate de o serie de explozii atribuite Israelului, care au vizat pagerele şi apoi walkie-talkie-urile membrilor Hezbollah marţi şi miercuri.

Noaptea de sâmbătă spre duminică a fost marcată de intense tiruri transfrontaliere între Hezbollahul libanez şi armata israeliană.

Această escaladare „cu siguranţă nu este în interesul tuturor acestor oameni pe care premierul Netanyahu spune că vrea să-i trimită acasă”, a avertizat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională.

Autorităţile israeliene au promis că vor restabili calmul în nordul Israelului pentru ca zeci de mii de persoane care au fugit din calea violenţelor să se poată întoarce la locuinţele lor.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat duminică că este „hotărât” să facă în aşa fel încât locuitorii din nord să poată reveni la casele lor în deplină siguranţă, salutând totodată „seria de lovituri” din ultimele zile împotriva Hezbollahului libanez.

INTERVIURILE HotNews.ro