Sari direct la conținut

Avioane de vânătoare rusești au interceptat bombardiere strategice americane aproape de granița țării, anunță presa de stat

HotNews.ro
Avioane de luptă rusești MiG-29 survolează Piața Roșie în timpul unei repetiții generale pentru parada militară de Ziua Victoriei în centrul Moscovei, pe 5 mai 2024. Foto: Alexander Avilov / AFP / Profimedia
Avioane de luptă rusești MiG-29 survolează Piața Roșie în timpul unei repetiții generale pentru parada militară de Ziua Victoriei în centrul Moscovei, pe 5 mai 2024. Foto: Alexander Avilov / AFP / Profimedia

Ministerul rus al Apărării a declarat duminică că avioanele de luptă rusești MiG-29 și MiG-31 au împiedicat bombardierele strategice americane В-52Н să încalce frontiera de stat deasupra Mării Barents, relatează TASS și Reuters.

„La 21 iulie anul curent, echipamentul rus de control al spațiului aerian deasupra apelor Mării Barents a detectat o țintă aeriană de grup care se apropia de frontiera de stat a Federației Ruse. Pentru a identifica ținta aeriană și a preveni încălcarea frontierei de stat a Federației Ruse, au fost lansate în aer avioane de luptă MiG-29 și MiG-31 din cadrul forței de serviciu de apărare aeriană. Echipajele avioanelor de luptă rusești au identificat ținta aeriană ca fiind o pereche de bombardiere strategice B-52H ale Forțelor Aeriene ale SUA”, a declarat ministerul rus al apărării într-un comunicat de presă.

Departamentul militar a precizat că aeronavele care ar fi aparținut Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii au schimbat direcția la vederea avioanelor de vânătorare rusești.

„Pe măsură ce avioanele de luptă rusești s-au apropiat, bombardierele strategice americane și-au ajustat cursul de zbor… și ulterior s-au îndepărtat de frontiera de stat a Federației Ruse”, a mai spus ministerul în comunicat.

Presa de stat rusă a relatat că Ministerul Aprărăii de la Moscova a subliniat că „zborul avioanelor de luptă rusești a fost efectuat în strictă conformitate cu normele internaționale privind utilizarea spațiului aerian deasupra apelor neutre, cu respectarea măsurilor de siguranță”.

Pentagonul nu a răspuns imediat solicitării Reuters de a comenta informațiile.

Rusia a mai raportat incidente similare atunci când avioanele sale s-au confruntat cu aeronave militare ale țărilor NATO care zburau în apropierea frontierei sale, într-un moment de tensiune acută din cauza războiului din Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro