Sari direct la conținut

Avionul companiei româneşti Legend Airlines, reţinut la sol de joi în Franța, a primit autorizație să părăsească aeroportul / Autoritățile pregătesc „redirecționarea” pasagerilor indieni

HotNews.ro
aeroport Vatry Franta, Foto: Chritophe Jobic / Sipa Press / Profimedia
aeroport Vatry Franta, Foto: Chritophe Jobic / Sipa Press / Profimedia

Autoritățile franceze speră să obțină autorizații „cel mai târziu luni dimineață” pentru a redirecționa cu avionul pasagerii indieni blocați de joi seară într-un aeroport din Marne, după ce aeronava companiei româneşti de zboruri charter Legend Airlines a fost reținută la sol, pe fondul suspiciunilor de trafic de persoane, relatează AFP.

Parchetul din Paris a declarat pentru AFP că instanțele au autorizat avionul în cauză să părăsească Marne.

„Această decizie face posibilă luarea în considerare a redirecționării pasagerilor plasați în zona de așteptare” din aeroport, a anunțat apoi prefectura într-un comunicat de presă, fără a oferi detalii despre vreo destinație.

„Prin urmare, autoritățile competente ale Direcției Generale a Aviației Civile (DGAC) lucrează pentru obținerea autorizațiilor necesare pentru ca aeronava să poată decola din nou, care ar trebui să aibă loc cel târziu luni dimineață”, a mai spus ea.

Posibilitatea plecării acestor pasageri indieni, 303 în total, dar dintre care doi se află încă în custodia poliției, este întărită de anularea de către instanțe a procedurii de menținere a unui pasager după trei zile în aeroport, decizie care s-ar putea aplica altora.

Această anulare, decisă de un judecător de libertăți și detenție (JLD), se explică în special prin perioada de așteptare de 11 ore dintre momentul în care avionul a fost imobilizat și momentul în care un judecător a fost sesizat, ceea ce constituie „un atac disproporționat asupra drepturilor omului”, conform ordinului consultat de AFP.

„Este foarte probabil ca celelalte dosare să urmeze aceeași cale”, a declarat șeful baroului Châlons-en-Champagne, François Procureur, în cadrul unui briefing de presă după această decizie.

Oprirea la sol a survenit în urma unei ”sesizări anonime” potrivit căreia avionul ”transporta pasageri indieni (…) susceptibili de a fi victime ale traficului de persoane”, a precizat pentru AFP parchetul din Paris.

Între pasageri se află 11 minori neînsoţiţi, potrivit parchetului, de la un ”bebeluş şi până la un adolescent în vârstă de 17 ani”.

Şase dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a depune o cerere de azil în Franţa, declară AFP avocata Aurore Opyrchal, mandatată de baroul din Châlons-en-Champagne să-i reprezinte pe unii dintre ei.

Potrivit unei surse apropiate dosarului citată de AFP, aceşti indieni – probabil muncitori în Emiratele Arabe Unite (EAU) – ar putea să planificat să se ducă în America Centrală pentru a încerca apoi să intre în mod ilegal în Statele Unite sau Canada.

Doi pasageri reținuți

Ancheta, desfășurată de Jurisdicția Națională de Luptă împotriva Crimei Organizate (Junalco), are ca scop de „a verifica dacă vreun element ar corobora” suspiciunile de trafic de persoane, potrivit procuraturii.

Două persoane sunt în custodia poliției de vineri, iar reținerea acestora a fost extinsă sâmbătă seară, pentru „maxim 48 de ore”, pentru a veridica” dacă rolul acestora „ar fi putut fi diferit decât al celorlalți”.

Zece cereri de azil au fost depuse, de asemenea, sâmbătă târziu după-amiaza, potrivit unei surse apropiate cazului.

Prefectura Marne precizează că au fost instalate paturi individuale, toalete și dușuri, precum și o zonă „de familie” pentru a asigura intimitatea părintelui-copil.

Compania Legend Airlines a mai efectuat zboruri pentru același client.

Sâmbătă, cei 30 de membri ai echipajului, vizaţi fie de legătura Bubai-Vatry, fie de lgătura Vatry-Managua, au fost interogaţi şi apoi ”autorizaţi să plece liberi”, a anunţat Liliana Bakayoko, avocata companiei româneşti Legend Airlines, potrivit News.ro.

Ea a anunţat că Legend Airlines nu a vândut bilete de zbor în mod direct pasagerilor, ci unui client neeuropean.

Compania a efectuat ”câteva zboruri” pentru acelaşi client – tot între Nicaragua şi EAU.

Întreprinderea intenţionează ”să se constituie parte civilă, în cazul declanşării unor urmăriri de către Ministerul Public sau să depună plângere”, în caz contrar.

Potrivit site-ului specializat Flightradar, Legend Airlines este o companie mică a cărei flotă este alcătuită din patru avioane, dintre care două sunt Airbus de tip A340-313.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro