Sari direct la conținut

Benjamin Netanyahu a dizolvat cabinetul de război și și-a întărit controlul asupra deciziilor luate în conflictul din Gaza

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: JINI / Xinhua News / Profimedia

Benjamin Netanyahu a dizolvat cabinetul de război israelian care coordona conflictul din Gaza, blocându-și aliații de extremă-dreapta care doreau să ocupe un loc în acest for și, aparent, încercând să își consolideze controlul asupra procesului de luare a deciziilor în conflictul cu Hamas în Gaza și Hezbollah la granița libaneză, scriu Reuters și The Guardian.

Decizia dizolvării cabinetului de război format din șase membri a fost anunțată luni de un oficial israelian, fiind o măsură așteptată, care a survenit după plecarea din guvern a fostului general Benny Gantz.

Premierul a fost cel care le-a comunicat miniștrilor această mutare, spunând că forul a fost înființat ca parte a unui acord prin care politicianul moderat Benny Gantz și partidul său s-au alăturat anul trecut unei coaliții.

Având în vedere că Gantz a demisionat în urmă cu o săptămână, le-a spus Netanyahu miniștrilor, cabinetul de război nu mai era necesar.

Cabinetul de război fusese format după ce Gantz s-a alăturat lui Netanyahu într-un guvern de uniune națională la începutul războiului, în octombrie, și i-a inclus, de asemenea, pe partenerul lui Gantz, Gadi Eisenkot, și pe Aryeh Deri, șeful partidului religios Shas, în calitate de observatori.

Gantz și Eisenkot au părăsit amândoi guvernul săptămâna trecută, din cauza a ceea ce ei au spus că a fost eșecul lui Netanyahu de a construi o strategie pentru războiul din Gaza.

Potrivit Reuters, Benjamin Netanyahu urmează acum să organizeze consultări cu privire la războiul din Gaza cu un grup restrâns de miniștri, inclusiv cu ministrul apărării Yoav Gallant și ministrul afacerilor strategice Ron Dermer, care au făcut parte din cabinetul de război.

O lovitură pentru extremiștii din guvern

Este puțin probabil ca dizolvarea cabinetului de război să aibă un impact semnificativ asupra conflictului – procesul de luare a deciziilor va reveni cabinetului de securitate – dar ramificațiile politice pot fi semnificative, scrie The Guardian.

Mișcarea pare să fie o lovitură deliberată la adresa aliaților de extremă dreapta ai lui Netanyahu din coaliție, inclusiv a ministrului securității naționale, Itamar Ben-Gvir, care a încercat să obțină un loc în cabinetul de război de la plecarea lui Gantz, după ce s-a plâns că a fost lăsat pe dinafară în cazul unor decizii cheie.

Relatările din presa de limbă ebraică au sugerat că de acum, Netanyahu intenționează să ia decizii cheie în cadrul unor întâlniri cu proprii consilieri, cu excepția lui Ben-Gvir, înainte de a le prezenta cabinetului de securitate.

Mișcarea vine și pe fondul dezacordurilor dintre Netanyahu și comandanții de rang înalt ai Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF).

Potrivit relatărilor din presa israeliană de luni, Netanyahu a declarat în cadrul reuniunii obișnuite de duminică a cabinetului complet că, „pentru a atinge obiectivul de a elimina capacitățile Hamas, a luat decizii care nu au fost întotdeauna acceptabile pentru eșalonul militar”.

„Avem o țară cu o armată și nu o armată cu o țară”, a spus el.

Mișcările lui Netanyahu sugerează în același timp o încredere tot mai mare în forțele proprii, în condițiile în care cifrele din sondaje ale premierului s-au îmbunătățit de la plecarea lui Gantz.

INTERVIURILE HotNews.ro