Sari direct la conținut

Benjamin Netanyahu anunță o schimbare importantă privind operațiunea din Rafah, dar spune că războiul nu e gata

HotNews.ro
Nori de fum se ridică în urma unor bombardamente israeliene, în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, pe 14 mai 2024., Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia
Nori de fum se ridică în urma unor bombardamente israeliene, în orașul Rafah din sudul Fâșiei Gaza, pe 14 mai 2024., Foto: Khaled Omar / Xinhua News / Profimedia

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că „faza intensă” a luptelor de la Rafah, în sudul Gazei, este aproape încheiată, dar că aceasta nu înseamnă că războiul se apropie de sfârșit, relatează BBC. El a subliniat că războiul va continua până când Hamas va fi complet înlăturat de la putere.

Premierul a subliniat că armata israeliană va fi în curând în măsură să redistribuie trupe la frontiera cu Libanul, unde schimburile de focuri cu Hezbollah s-au intensificat.

De asemenea, Netanyahu a respins din nou ideea că Autoritatea Palestiniană din Cisiordania ar trebui să conducă Gaza în locul Hamas.

„În cele din urmă, va trebui să faceți două lucruri: veți avea nevoie de demilitarizarea continuă a Forțelor de Apărare ale Israelului și va trebui să stabiliți o administrație civilă, sper că, cu sprijinul și gestionarea anumitor țări din regiune, cred că acesta este modul corect de a merge mai departe”, a declarat el într-un interviu acordat televiziunii israeliene.

„O să vă spun ce nu sunt pregătit să fac, nu sunt pregătit să înființez un stat palestinian acolo, nu sunt pregătit să îl predau Autorității Palestiniene. Nu sunt pregătit să fac asta”, a explicat el.

Locuitorii din Rafah au declarat că au avut loc mai multe ciocniri în oraș, în timp ce loviturile aeriene israeliene asupra orașului Gaza l-ar fi ucis directorul serviciilor de urgență ale Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Un centru de distribuție a ajutoarelor a fost, de asemenea, lovit. Armata israeliană a declarat că acesta era folosit de Hamas.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, începe astăzi o vizită la Washington, pentru a discuta despre războiul din Gaza și despre escaladarea tensiunilor cu Hezbollah, care este susținut de Iran.

Armata israeliană a lansat o campanie de distrugere a Hamas ca răspuns la atacul fără precedent al grupării armate palestiniene asupra sudului Israelului din 7 octombrie, în timpul căruia aproximativ 1 200 de persoane – majoritatea civili – au fost ucise și alte 251 au fost luate ostatice.

Mai mult de 37 551 de persoane au fost ucise în Gaza de atunci, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriu, condus de Hamas. Cifrele acestuia nu fac diferența între civili și combatanți, dar până la sfârșitul lunii aprilie, a identificat 14.680 de copii, femei și vârstnici printre morți.

INTERVIURILE HotNews.ro