Sari direct la conținut

Biden a cerut schimbarea regimului în Rusia, spunând că Putin „nu poate rămâne la putere” / Ce schimbare poate aduce acest discurs

HotNews.ro
Joe Biden, discurs în Polonia, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia
Joe Biden, discurs în Polonia, Foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Președintele american Joe Biden a declarat sâmbătă că președintele rus Vladimir Putin nu ar trebui să mai fie liderul țării sale.

„Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere“, a anunțat Biden chiar la încheierea discursului rostit la Castelul Regal din Varșovia.

A fost cel mai dur discurs rostit Biden, iar a cere schimbarea regimului în Rusia reflectă o schimbare semnificativă în abordarea americană față de Moscova, potrivit CNN.

Oficialii americani au spus anterior că îndepărtarea lui Putin de la putere nu este scopul lor.

„Pentru noi, nu este vorba despre schimbarea regimului. Poporul rus trebuie să decidă pe cine vrea să-l conducă”, a declarat secretarul de stat Antony Blinken la începutul acestei luni.

„Acest lucru nu trebuie să fie decis de domnul Biden”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ar trebui să fie doar o alegere a poporului Federației Ruse”.

Președintele SUA a transmis un mesaj ferm către Rusia în privința apărării partenerilor NATO: „Nici să nu vă gândiți să pășiți un centimetru pe teritoriul NATO”, potrivit AFP.

Poporul rus „nu este dușmanul nostru”

Biden s-a adresat direct rușilor pentru a le spune că „poporul rus nu este inamicul nostru”, în contextul invaziei ruse a Ucrainei.

„Permiteți-mi să spun asta dacă sunteți în stare să mă auziți – voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru. Refuz să cred că salutați uciderea copiilor și bunicilor nevinovați sau că acceptați ca spitalele, școlile, maternitățile să fie lovite de rachete și bombe rusești”, a punctat Biden.

Vladimir Putin e un „măcelar”

Președintele american Joe Biden l-a calificat, sâmbătă, pe omologul său rus Vladimir Putin drept un „măcelar”, în timpul unei întâlniri cu refugiații ucraineni la Varșovia, relatează AFP.

Întrebat „ce crede despre Vladimir Putin, având în vedere ce le-a făcut acestor oameni”, Biden a răspuns cu o singură propoziție: „E un măcelar”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro