Sari direct la conținut

Biden spune despre capitalismul american că îi tratează pe muncitori și consumatori ca pe niște fraieri

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / UPI / Profimedia Images

Casa Albă și-a extins miercuri războiul împotriva „taxelor nesimțite” la piața locuințelor de închiriat, a anunțat o acțiune împotriva fixării prețurilor pe piețele alimentare și agricole și a prezentat un proiect privind fuziunile, ca parte a unui efort continuu de a ajuta consumatorii americani, potrivit Reuters.

Președintele Joe Biden, care a făcut din atacurile la lăcomia și puterea corporațiilor un punct central al președinției sale, a explicat miercuri, la Casa Albă, cele mai recente acțiuni ale guvernului în cadrul celei de-a cincea reuniuni a Consiliului Concurenței, format din 18 agenții, care a avut loc la Casa Albă.

„Este vorba despre echitate de bază”, le-a spus el membrilor cabinetului și celorlalți membri ai consiliului, subliniind necesitatea de a continua reducerea inflației. „Oamenii s-au săturat să fie luați de fraieri”.

Noile măsuri au venit în apropierea celei de-a doua aniversări a unui ordin executiv al lui Biden prin care a fost creat consiliul și a unui atac la nivel guvernamental împotriva practicilor anticoncurențiale. Acesta a luat deja în vizor ambalarea cărnii, transportul maritim și taxele pe gunoi.

Casa Albă a declarat că patru decenii de „filozofie economică greșită” au dus la o concentrare tot mai mare în trei sferturi din industriile americane, ceea ce a costat gospodăria medie din SUA până la 5.000 de dolari pe an în prețuri mai mari și salarii mai mici.

„Nu putem accepta fuziuni proaste care duc la concedieri în masă, prețuri mai mari și mai puține opțiuni pentru lucrători și consumatori”, a declarat Biden. „Am mai spus înainte, capitalismul fără concurență nu este capitalism. Este exploatare”.

Hannah Garden Monheit, noul director pentru politica Consiliului Concurenței din cadrul Consiliului Economic Național, a declarat pentru Reuters că administrația va folosi toate instrumentele pe care le are pentru a limita practicile anticoncurențiale.

Biden a declarat că trei dintre cele mai mari platforme de închiriere de locuințe – Zillow, Apartments.com și AffordableHousing.com – au fost de acord să divulge date totale, în avans, privind costurile de închiriere, cum ar fi taxele de înscriere care pot ajunge la 100 de dolari sau mai mult pe cerere și „taxele de confort” percepute uneori pentru plata chiriei online sau pentru eliminarea gunoiului.

Un oficial de rang înalt a declarat că această măsură nu va reduce taxele de una singură, dar o transparență sporită ar trebui să le reducă, oferind zecilor de milioane de chiriași șansa de a face comparații.

Biden a cerut în repetate rânduri agențiilor federale, Congresului și companiilor private să abordeze problema taxelor surpriză care pot crește costurile consumatorilor cu 20%. Trei dintre cele mai mari companii aeriene au fost deja de acord să elimine taxele pentru copiii care stau cu părinții.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro