Sari direct la conținut

Bizara decizie a unui primar: a dat afară un paznic pentru a face „economie”. Acum are trei angajați care fac același lucru

HotNews.ro
Paznic, Foto: DreamsTime
Paznic, Foto: DreamsTime

Situație bizară în județul Suceava. Primarul comunei Valea Moldovei, Neculai Romică Floriștean, a decis să-l dea afară pe paznicul instituției din motive „financiare”, dar apoi a angajat alte două persoane care i-au preluat atribuțiile, ba mai mult, a pus și camere video. Fostul angajat a contestat decizia de încetare a contractului de muncă și a avut câștig de cauză. Acum, edilul trebuie să îl repună în funcție.

Edilul din comunei sucevene Valea Moldovei, Neculai Romică Floriștean, a fost obligat printr-o decizie judecătoarească să îl repună în funcție pe fostul paznic al primăriei pe care l-a dat afară invocând faptul că vrea să facă economie la buget, potrivit Monitorul de Suceava.

Decizia pentru repunerea în funcție a fost dată de Tribunalul Suceava anul trecut, iar acum motivarea magistraților a fost trimisă părților.

Dumitru Floriștean, angajatul pe post de paznic, care avea și atribuții de fochist și îngrijitor spațiu verde, a rămas fără loc de muncă în vara lui 2021.

Acesta a afirmat că a fost dat afară pentru că l-a susținut pe fostul edil, și de aceea actualul primar al comunei și-ar fi adus oamenii lui.

Dumitru Floriștean a deschis o acțiune in instanță, iar argumentele juridice au fost de partea sa.

  • „Prin decizia din 17 mai 2022, Tribunalul Suceava a admis în parte acţiunea având ca obiect „contestaţie decizie de concediere” și a anulat dispoziţia privind încetarea contractului individual de muncă nr. 268 din data de 12.08.2021 emisă de către intimata UAT Valea Moldovei. Tribunalul Suceava a dispus reintegrarea contestatorului pe postul ocupat anterior concedierii.
  • Totodată, judecătorii au obligat Primăria Valea Moldovei să-i achite bărbatului despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate de care ar fi beneficiat acesta de la data desfacerii contractului de muncă și până la data reintegrării efective. Decizia nu este definitivă, dar este executorie”, se arată în decizia judecătorilor.

În motivarea magistraților se arată că paznicul fost demis printr-o hotărâre în care s-a precizat că postul a fost desființat pentru că au fost montate camere de supraveghere video care țin loc de paznic.

Dar instanța a constatat în baza documentelor că în același an Primăria comunei Valea Moldovei a angajat două persoane, una pe funcția de portar și a doua pe post de muncitor necalificat, iar atribuțiile celor doi noi angajați acopereau ce făcea anterior paznicul.

Bugetul primăriei comunei sucevene este acum „apăsat” de trei salarii: cel al paznicului, portarului și munictorului necalificat, toți având atribuții care se suprapun.

Edilul, care este rudă cu paznicul concediat, l-a reangajat, însă nu i-a plătit salariile restante pe care instanța a decis că instituția trebuie să i le dea ca despăgubire. (sursă foto © Sarella77 | Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro