Sari direct la conținut

Bloomberg: Merkel se angajează pentru o Europă nouă şi temerară, dar nu în zona euro

HotNews.ro

Cancelarul german Angela Merkel s-a angajat să se pună de acord cu preşedintele francez Emmanuel Macron asupra unei palete largi de reforme ale UE, lăsând deoparte disputa din coaliţia ei privind consolidarea zonei euro, pentru a se concentra asupra altor domenii politice, potrivit Rador, care citeaza Bloomberg.

„Reformele de care Europa are nevoie merg mult dincolo de problemele uniunii economice şi monetare”, a spus Merkel reporterilor, marţi la Berlin. Probleme între care un sistem de azil comun, o politică externă coerentă a UE şi iniţiative comune de securitate sunt „toate, coloane egale ale aceluiaşi proiect: o Europă puternică, ţinută laolaltă de valori”, a spus ea.

Comentariile publice ale lui Merkel i-au permis să-i întindă mâna lui Macron şi în acelaşi timp să se plaseze mai presus de certurile din coaliţie privind amploarea reformării zonei euro. Dar în spatele uşilor închise, ea s-a aliniat la blocul condus de formaţiunea ei CDU, care încearcă să ancoreze măsuri precum finalizarea uniunii bancare pentru a fi aprobate de Bundestag.

Ulterior, Merkel le-a spus legislatorilor din grupul ei că reformarea măsurilor de protecţie ale Mecanismului de stabilitate european din zona euro şi transformarea acestuia într-o formă de Fond monetar european ar impune schimbarea tratatului, ceea ce înseamnă că va fi nevoie de ratificarea de către fiecare stat membru. Aceasta a atras aplauzele întrunirii, conform unei oficialităţi a partidului, care a fost acolo.

Această reticenţă faţă de accelerarea reformei i-a înfuriat pe partenerii de coaliţie social-democraţi ai CDU/CSU şi ameninţă să dea în clocot joi, când Merkel îl va primi pe preşedintele francez la Berlin. Ambii lideri au spus că vor prezenta un set comun de propuneri de reformă a UE, în luna iunie.

Ceartă în Bundestag

Volker Kauder, şeful grupului parlamentar al lui Merkel, a încercat să diminueze aşteptările, spunând că Bundestagul „nu doar că va participa intensiv, ci totodată va contura” negocierile. De exemplu, privitor la uniunea bancară, asigurarea depunerilor va putea fi discutată doar atunci când statele membre vor reduce riscul creditorilor lor, a spus el pentru presă.

Andrea Nahles, liderul parlamentar social-democrat, a criticat „liniile roşii” plasate de omologii ei din guvern, care merg mai departe de acordul coaliţiei lor, spunând că sunt „inacceptabile”.

Social-democraţii, conduşi până de curând de fostul preşedinte al Parlamentului UE, Martin Schulz, sunt mai dispuşi să se alăture reformei euro, în timp ce mulţi din blocul lui Merkel sunt preocupaţi că Germania va rămâne să subscrie datoriile membrilor mai risipitori ai zonei euro.

Merkel a încercat să se concentreze asupra tabloului european mai amplu, referindu-se de exemplu la ofensiva lui Macron privind o strategie pentru inteligenţa artificială.

„Pentru mine, dincolo de toate aceste întrebări despre orientarea financiară şi bugetul euro, este important să rămânem competitivi”, a spus ea. „Aceasta se potriveşte cu convingerea mea că avem nevoie de o acţiune comună, că avem nevoie să conlucrăm în Europa şi că avem nevoie de un tempo mai susţinut”.

articol Bloomberg (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro