Sari direct la conținut

Bloomberg: Țările G7 discută despre un embargo general asupra exporturilor către Rusia

HotNews.ro
Biden si Putin alaturi de delegatia lor la Geneva, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images
Biden si Putin alaturi de delegatia lor la Geneva, Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Unii dintre partenerii cheie ai Ucrainei, inclusiv Statele Unite, studiază posibilitatea impunerii unei interdicții asupra majorității exporturilor către Rusia pentru a pune noi presiuni asupra capacității lui Vladimir Putin de a-și duce războiul de agresiune din Ucraina, scrie agenția Bloomberg.

Oficialii țărilor din grupul G7 (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite) discută ideea înaintea unui summit al liderilor care va avea loc în Japonia în luna mai, potrivit mai multor surse familiare cu situația care afirmă că obiectivul ar fi să includă și statele membre ale Uniunii Europene în plan.

Potrivit surselor celor de la Bloomberg, propunerea încă este în faza de dezbateri și s-ar putea schimba. Însă abordarea discutată în momentul de față ar inversa complet actualul regim de sancțiuni impuse împotriva Rusiei, urmând să interzică toate exporturile către Rusia, cu excepția celor pentru care vor fi acordate excepții.

Criteriile din prezent permit exporturile către Rusia, cu excepția celor aflate sub sancțiuni.

Una dintre surse afirmă că dacă se va ajunge la un acord în acest sens, cel mai probabil exporturile care vor fi scutite de sancțiuni vor fi cele de medicamente, hrană și produse agricole.

Însă în calea planului există obstacole serioase, cel mai mare fiind de obținerea acordului Uniunii Europene.

Sancțiunile occidentale au redus cu aproape jumătate exporturile către Rusia

Pentru a intra în vigoare în UE, noile criterii trebuie adoptate de către toate statele membre, ceea ce ar declanșa probabil nemulțumiri puternice în unele țări, presiuni din partea companiilor care încă au relații economice importante cu Moscova și îngrijorări cu privire la reacția Kremlinului.

Dacă este impus un embargo cvasi-total asupra exporturilor către țara lui Putin, majoritatea fluxurilor comerciale dintre țările care vor participa la el și Rusia se vor evapora

Până acum sancțiunile au redus cu aproape jumătate valoarea exporturilor UE și ale țărilor G7 către Rusia, ele vizând o serie largă de bunuri, de la componente electronice la produse de lux. Însă bunuri în valoare de 66 de miliarde de dolari încă ajung în Rusia din Europa, SUA, Canada și Japonia.

Mai devreme în cursul lunii aprilie țările G7 au anunțat noi sancțiuni economice împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea tuturor investițiilor noi în sectoare cheie, ca răspuns la „escaladarea continuă a războiului”.

„Interzicem noi investiții în industriile cheie ale economiei ruse, inclusiv în domeniul energetic”, indicau puterile G7 într-un comunicat de presă remis pe 7 aprilie, anunțând totodată și „sancțiuni suplimentare împotriva sectorului rus de apărare” și împotriva „elitelor și rudelor acestora” care susțin războiul declanșat de președintele rus Vladimir Putin împotriva Ucrainei.

Urmărește ultimele evoluții din a 421-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro