Sari direct la conținut

Boala cronică de rinichi: o epidemie tăcută între bolile cardio-renale-metabolice

Boala cronică de rinichi: o epidemie tăcută între bolile cardio-renale-metabolice
Cardiovascular renal metabolic

Bolile metabolice, renale și cardiovasculare (CRM) afectează peste un miliard de persoane din întreaga lume și se numără printre principalele cauze de deces la nivel global.1,2 Boli  precum diabetul  tip 2, bolile cardiovasculare (BCV) și bolile cronice renale (BCR) sunt interconectate și se potențează reciproc.2 Fiecare dintre aceste boli crește riscul de dezvoltare a  celorlalte și agravează  prognosticul acestora.2

  • Bolile din spectrul patologiilor cardiovasculare, renale și metabolice (CRM) sunt cauze majore de deces la nivel mondial1
  • Bolile CRM sunt interconectate, coexistă și se pot amplifica reciproc2
  • Boala cronică de rinichi (BCR), care face parte din spectrul bolilor interconectate cardio-reno-metabolice, este o boală dificil de identificat deoarece în fazele incipiente este adeseori asimptomatică3
  • Detectarea și gestionarea cât mai aproape de momentul debutului bolii sunt cruciale în întârzierea progresiei BCR și a complicațiilor, cu toate acestea, de multe ori această patologie rămâne nedetectată până în stadiile avansate4

Dintre aceste patologii interconectateboala cronică de rinichi reprezintă o provocare deosebită, deoarece este o boală silențioasă, cu simptome care adesea nu apar până în stadiile avansate.5 Incidența BCR este, în creștere,  se preconizează că va deveni a cincea cauză de deces la nivel global până în 2040 și afectează deja peste 10 % din totalul populației.6 În ciuda prevalenței sale ridicate, gradul de conștientizare a BCR rămâne scăzut; doar 6 % din populația generală și 10 % dintre persoanele cu risc ridicat sunt conștiente de riscurile acestei boli.7

Pe termen lung, BCR se dovedește a fi o afecțiune gravă,  în care rinichii își pierd treptat capacitatea de a filtra eficient reziduurile din sânge.5 Deseori este numită un „ucigaș tăcut”, fiidcă majoritatea pacienților nu prezintă simptome.5 De fapt, până când o persoană este diagnosticată cuBCR ar putea fi la risc crescut și  poate pierde până la 90% din funcția renală înainte de apariția oricăror simptome.5 Dacă este lăsată netratată, BCR poate duce la intervenții care afectează durata și calitatea vieții, cum ar fi dializa sau chiar  transplant de rinichi.5

Vestea bună este că depistarea cât mai aproape de debut și tratamentul adecvat pot încetini sau preveni progresia bolii și pot reduce, de asemenea, riscul unor complicații suplimentare grave mai târziu în viață.8 În special pentru pacienții cu cel mai mare risc de BCR – cum ar fi pacienții cu diabet zaharat sau hipertensiune arterială – screening-ul precoce este crucial.8 Acest lucru se datorează faptului că afecțiunile precum bolile de inimă, bolile de rinichi și diabetul sunt strâns conectate și se potențează reciproc.2Recunoașterea acestei interconectări și faptul că oricare din bolile CRM crește riscul de a le dezvolta pe celelalte este crucială, ajutând la promovarea unei abordări proactive și holistice.9

Screening-ul pacienților aflați la risc include teste de bază de sânge și urină, precum și un control al tensiunii arteriale.3 Multe persoane cu BCR sunt diagnosticate doar cu puțin timp înainte sau uneori după ce încep să prezinte simptome, moment în care este mai greu să fie prevenite probleme grave de sănătate.4 Odată ce BCR este diagnosticată, este important să se fie început tratamentul adecvat,  în baza recomandărilorghidurilor.10

„Un stil de viață sănătos și activ este excelent pentru toată lumea, iar verificarea funcției renale este ușoară și realizabilă la un cost relativ scăzut. Ca atare, am dori să îndemnăm la un moment de reflexie, pentru a lua în considerare sănătatea rinichilor ; dacă tu sau o persoană iubită sunteți în pericol, vorbiți cu medicul dumneavoastră despre o evaluare a capacității de funcționare arinichilor.”

Boehringer Ingelheim și-a propus un obiectiv central, îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu BCR. Misiunea noastră este de a promova îngrijirea proactivă, detectarea timpurie și terapiile de ultimă oră care pot îmbunătăți sănătatea pacienților și calitatea vieții pe termen lung.

Despre Boehringer Ingelheim

Crearea de medicamente noi și mai bune pentru oameni și animale este în centrul a ceea ce facem. Misiunea noastră este să creăm terapii revoluționare care să schimbe vieți. De la fondarea sa în 1885, Boehringer Ingelheim este o companie farmaceutică independentă și deținută de familie. Avem libertatea de a ne urma viziunea pe termen lung, privind în perspectivă către identificarea provocărilor viitorului în materie de sănătate și către acele domenii de necesitate în care putem face cel mai mult bine.

Fiind o companie farmaceutică de prim rang la nivel mondial, bazată pe cercetare, peste 51.000 de angajați creează valoare prin inovație zilnică pentru cele trei domenii de activitate ale noastre: Farmacie umană, Sănătate animală și Producția de Biofarmaceutice pe bază de contract. În 2019, Boehringer Ingelheim a realizat vânzări nete de 19 miliarde de euro. Investiția noastră semnificativă de aproape 3,5 miliarde de euro în cercetare și dezvoltare stimulează inovația, permițând cercetarea următoarei generații de medicamente care salvează vieți și îmbunătățesc calitatea vieții.

Realizăm mai multe oportunități științifice prin îmbrățișarea puterii parteneriatului și a diversității experților din comunitatea științelor vieții. Lucrând împreună, accelerăm  viitoare descoperiri medicale care vor transforma viețile pacienților acum și în generațiile viitoare.

Mai multe informații despre Boehringer Ingelheim puteți găsi la adresa www.boehringer-ingelheim.com/ro sau în raportul nostru anual: http://annualreport.boehringer-ingelheim.com.

Referințe:

  1. Vora J, Cherney D, Kosiborod MN, Spaak J, Naresh Kanumilli, Kamlesh Khunti, et al. Interrelațiile dintre bolile cardiovasculare, renale și metabolice: dovezi și implicații subiacente pentru îngrijirea și managementul interdisciplinar integrat. Diabet zaharat, obezitate și metabolism / diabet zaharat, obezitate și metabolism. 2024 Feb 8;26(5):1567-81. Disponibil la adresa: https://dom-pubs.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/dom.15485 (accesat în decembrie 2024)
  2. Marassi M., Fadini GP. Legătura cardio-renală-metabolică: o revizuire a dovezilor. Diabetologie cardiovasculară. 2023 iul 31;22(1):195. Disponibil la adresa: https://cardiab.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12933-023-01937-x (accesat în decembrie 2024) 
  3. Boala cronică de rinichi: detectarea și gestionarea timpurie. NPS MedicineWise. Anul 2022. Disponibil de la: https://www.nps.org.au/news/ckd-integrating-kidney-health-into-patient-care (accesat în noiembrie 2024) 
  4. Whaley-Connell A, Ravi Nistala, Chaudhary K. Importanța identificării precoce a bolii renale cronice. Medicina Missouri. 2015;108(1):25. Disponibil la adresa: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC6188457/(accesat în noiembrie 2024) 
  5. Boală Cronică De Rinichi. Alianța NCD. Anul 2022. Disponibil de la: https://ncdalliance.org/why-ncds/ncds/chronic-kidney-disease (accesat în noiembrie 2024) 
  6. Kovesdy CP. Epidemiologia bolii renale cronice: o actualizare 2022. Rinichi Suplimente Internaționale. 2022 apr;12(1):7-11. Disponibil de la: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9073222/ (accesat în noiembrie 2024) 
  7. Evans M., Lewis RD., Morgan AR., Whyte MB., Hanif W., Bain SC. et al. O revizuire narativă a bolii renale cronice în practica clinică: provocări actuale și perspective viitoare. Progrese în terapie. 2021 Nov 5;39(1):33-43. Disponibil la adresa: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC8569052/(accesat în noiembrie 2024) 
  8. Machado J În Europa, cercetarea găsește beneficii substanțiale ale screeningului CKD – Alianța Globală a Pacienților pentru Sănătatea Rinichilor. Alianța Globală a Pacienților pentru Sănătatea Rinichilor. Anul 2024. Disponibil la adresa: https://globalkidneyalliance.org/in-europe-research-finds-substantial-benefits-of-ckd-screening/(accesat în noiembrie 2024) 
  9. Kadowaki T, Maegawa H, Watada H, Yabe D, Node K, Murohara T, et al. Interconexiunea dintre tulburările cardiovasculare, renale și metabolice: o revizuire narativă, cu accent pe Japonia. Diabetul zaharat, obezitatea și metabolismul. 2022 Aug 25;24(12):2283-96. Disponibil la adresa: https://dom-pubs.pericles-prod.literatumonline.com/doi/10.1111/dom.14829 (accesat în decembrie 2024)
  10. Christofides EA, Desai N. Diagnosticul precoce optim și monitorizarea bolii renale diabetice în diabetul zaharat de tip 2: abordarea barierelor în testarea albuminuriei. Jurnalul de asistență medicală primară și sănătate comunitară. 2021 Ian;12:215013272110036. Disponibil la adresa: https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC7983418/ (accesat în decembrie 2024)

Articol susținut de Boehringer Ingelheim

Ajută-ne să facem HotNews mai bun
Vrem să aflăm ce subiecte sunt importante pentru tine și cum putem îmbunătăți HotNews. Am pregătit un chestionar a cărui completare durează 5 minute şi care e anonim, dacă nu vrei să ne laşi adresa de mail. Nu e obligatoriu să răspunzi la fiecare întrebare, deși ne-am bucura. Orice contribuție ne ajută să luăm decizii mai bune.
Formular Feedback