Bogdan Mazuru, ambasadorul Romaniei in Franta pentru RFI: Imaginea Romaniei nu a fost cea mai buna in Franta. Avem o responsabilitate partajata in privinta romilor
In primul sau interviu de cind a preluat postul de ambasador la Paris, Bogdan Mazuru revine asupra tensiunilor dintre Franta si Romania in chestiunea romilor, vorbeste despre prioritatile mandatului sau si despre relatia cu comunitatea romaneasca de la Paris. „Am convenit sa renuntam la acuze reciproce cu Franta, la a vedea unde sta responsabilitatea. Romania isi asuma responsabilitatile si obligatiile pentru cetatenii ei. In aceeasi masura vorbim de o responsabilitate partajata”, a declarat Bogdan Mazuru la RFI.
Rep : Postul dumneavoastra de ambasador aici la Paris l-ati preluat intr-o perioada de tensiuni sa zicem asa, intre Franta si Romania. De doua luni aproape vorbim numai despre o singura problema, a romilor. E greu pentru un diplomat?
Bogdan Mazuru: Sigur, a fost o perioada putin mai complicata legata de aceasta chestiune. Este si o provocare, evident, atunci cand ai o chestiune punctuala care trebuie rezolvata, insa privesc partea pozitiva a acestui lucru si anume faptul ca dupa vizita pe care cei doi ministri Besson si Lellouche au avut-o la Bucuresti recent, cred ca lucrurile au intrat pe o cale buna, in sensul ca am convenit sa renuntam la acuze reciproce, la a vedea unde sta responsabilitatea. Romania isi asuma responsabilitatile si obligatiile pentru cetatenii ei. In aceeasi masura vorbim de o responsabilitate partajata asa cum a spus si ministrul Besson la Bucuresti, de o responsabilitate pana la urma pe plan european. Deci intram cum am spus pe o cale buna care inseamna cooperare, cooperare pe proiecte concrete, care inseamna ca si Romania si Franta sunt constiente de faptul ca problema incluziunii romilor este o problema care trebuie abordata pe plan european, o problema in care Comisia Europeana si Bruxelles-ul au un cuvant important de spus si trebuie sa contribuie la rezolvarea acestei chestiuni.
Rep : Imaginea Frantei s-a deteriorat in ultimul timp. Vedem critici practic zilnice, fie pe plan intern, fie pe plan international, vizavi de politica Parisului fata de chestiunea romilor. Credeti ca imaginea Romaniei a avut de suferit sau iese, sa zicem asa cu fata curata din aceasta afacere?
Bogdan Mazuru: Sigur ca imaginea Romaniei nu a fost cea mai buna in aceasta perioada in Franta si trebuie sa fim foarte deschisi cand vorbim despre acest lucru. Am vazut ca problemele legate de romi au tinut prima pagina a jurnalelor franceze in ultimele luni si sigur ca nu a fost o chestiune care sa ne bucure. Pe de alta parte, trebuie sa spunem ca aceasta chestiune punctuala nu defineste in niciun fel relatia romano-franceza care asa cum am spus este una mult mai profunda si una mult mai substantiala decat bineinteles aceasta problema care speram este una temporara, dar care nu trebuie neglijata in acelasi timp si este de datoria noastra sa aratam ca relatia bilaterala este mult mai mult decat cooperarea pentru rezolvarea acestei chestiuni.
Rep : Sa trecem atunci de acest subiect – veti lucra mult la problema romilor, dar nu numai. Care sunt prioritatile mandatului dvs, ce v-ati propus?
Bogdan Mazuru: In primul rand substantierea acestei relatii si atingerea potentialului real in aceasta relatie. Nu trebuie sa explic pentru nimeni ce inseamna Franta pentru Romania, ce a inseamnt Franta in istoria moderna a Romaniei, pentru cultura romana, pana la urma pentru Romania moderna. Relatia cu Franta este de parteneriat strategic – ceea ce este un lucru foarte important, atat pentru noi cat si pentru Paris.
….
Rep : Pe plan economic, aveti o actiune de indeplinit sau relatiile sunt intr-un stadiu in care nu mai e nevoie de implicarea unui diplomat? Ma gandesc in particular la firma franceza care vrea sa vanda Romaniei o centrala nucleara…
Bogdan Mazuru: Potentialul in relatia Romania – Franta in domeniul economic este urias. Si vedem deja niste rezultate bune daca ne uitam la cifrele economice pe anul asta care sunt incurajatoare fata de anul trecut. Sigur ca in valoare absoluta nu sunt satisfacatoare, dar in valoare relativa deja vedem un progres. Acum, ca vorbim de cooperarea in domeniul enegiei nucleare sau in domeniul transporturilor, al agriculturii, al industriei, exista baze foarte serioase pentru o relatia mult mai substantiala din acest punct de vedere. Datoria unui diplomat, mai ales in actualul context, este sa caute sa contribuie la dezvoltarea acestei cooperari economice. Datoria mea este sa contribui la cresterea investitiilor franceze in Romania, sa sprijin firmele romanesti private sa faca business cu Franta, datoria mea este sa scot in evidenta avantajele pe care le ofera Romania din acest punct de vedere. Tot ceea ce se numese domeniu economic va constitui un punct foarte important al agendei diplomatice a Ambasadei Romaniei la Paris….