Sari direct la conținut

Bolsonaro minimalizează situația creată de noua variantă de coronavirus, după moartea unui pacient: Omicron nu a ucis pe nimeni

HotNews.ro
Jair Bolsonaro, Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia
Jair Bolsonaro, Foto: EVARISTO SA / AFP / Profimedia

Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a minimalizat miercuri explozia de cazuri de COVID-19 cauzată de varianta Omicron care, potrivit experţilor, ar putea pune din nou presiune în curând pe spitale, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Omicron nu a ucis pe nimeni. Persoana care a murit la Goias avea deja probleme foarte serioase, în special la plămâni”, a declarat Bolsonaro într-un interviu pentru site-ul Gazeta Brasil.

Acest pacient din statul Goias a fost prima persoană care a murit în Brazilia de varianta Omicron. Potrivit experţilor, varianta ar fi deja majoritară în Brazilia.

„Omicron s-a răspândit deja în întreaga lume, iar cei care ştiu despre ce vorbesc spun că ea este puternic contagioasă, însă cu o letalitate foarte redusă”, a adăugat el. „Unii susţin chiar că acesta ar fi un virus vaccinal. Unele persoane savante şi serioase, care nu sunt legate de industria farmaceutică, spun că Omicron este binevenit şi că el poate fi semnul sfârşitului pandemiei”, a insistat preşedintele de extremă dreapta.

Potrivit celui mai recent bilanţ oficial al Ministerului Sănătăţii brazilian, publicat marţi seara, Brazilia a înregistrat 70.765 de noi cazuri de COVID-19 în ultimele 24 de ore, de opt ori mai multe decât în urmă cu două săptămâni.

În statul Rio de Janeiro, numărul de cazuri zilnice a crescut cu 1.500% în 15 zile. În pofida acestui lucru, preşedintele Bolsonaro se opune ferm oricărei restricţii. „Economia noastră nu ar suporta un nou lockdown. Brazilia ar intra în faliment”, a afirmat el în interviu.

Bolsonaro a apărat din nou teza controversată a „imunităţii colective” pe care ar oferi-o contaminarea în masă. „Imunitatea colectivă este o realitate. O persoană imunizată cu virusul are mult mai mulţi anticorpi decât o persoană vaccinată. (…) Eu, de exemplu, nu sunt vaccinat şi mă simt foarte bine”, a declarat el.

Potrivit lui Bolsonaro, COVID-19 este „o boală politizată”. „Eu sunt singurul şef de stat din lume care a avut curajul să-şi spună opinia”, a afirmat el.

De la începutul pandemiei, preşedintele brazilian nu a încetat să critice recomandările experţilor pentru combaterea COVID-19, respingând carantina, portul măştii sanitare şi vaccinarea.

O comisie de anchetă a Senatului a recomandat în octombrie inculparea lui Bolsonaro pentru nouă crime, printre care „crimă împotriva umanităţii”, pentru că „i-a expus deliberat pe brazilieni unei contaminări în masă”, în condiţiile în care 620.000 de brazilieni au murit de COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro