Boom turistic într-un oraș din Bulgaria după intrarea în Schengen

Fluxul traficului între Giurgiu și Ruse a crescut semnificativ după aderarea deplină a României și Bulgariei la spațiul Schengen, remarcă AFP într-un articol despre efectele pozitive de care s-a bucurat turismul în orașul de pe malul bulgar al Dunării.
Un călător care s-a prezentat drept „Cristian” pentru reporterul AFP a dezvăluit că merge din București până la Ruse, 75 de kilometri, pentru a-și cumpăra țigări sau parfurmuri „mai ieftine”.
„Cu Schengen, este mai rapid: gata cu statul la coadă ca să ne fie verificate actele”, a povestit el, rezemându-se de Mustang-ul său albastru.
În weekenduri, o coloană lungă de mașini cu numere de înmatriculare preponderent românești traversează podul peste Dunăre spre Ruse, purtând turiști care stimulează economia locală, scrie AFP.
Datele autorităților din România arată că în perioada ianuarie-martie 2025 au traversat frontiera bulgară la Giurgiu în jur de 160.000 de autoturisme, față de cele 128.000 din perioada similară a anului trecut.
Intrarea în Schengen a avut „un impact pozitiv” pentru Ruse
Cu turismul la Ruse înflorind, al cincilea oraș ca mărime din Bulgaria a început să își servească noua clientelă cu meniuri de restaurante tipărite în limba română și căutări de personal bilingv.
Orașul cu 125.000 de locuitori, supranumit și „mica Vienă”, este cunoscut pentru amestecul său ecletic de arhitectură, de la neo-baroc la clădiri din era comunistă.
În fața unui popular restaurant din piața centrală a orașului, un cuplu de tineri din Giurgiu aștepta cu răbdare într-o coadă lungă.
„E mai ușor de venit acum. Ne place foarte mult acest loc, este unul dintre preferatele noastre”, a declarat Claudia Bădărău, o profesoară în vârstă de 43 de ani, stând alături de partenerul ei, Bogdan.
Aderarea deplină la zona Schengen, care cuprinde acum 29 de țări, a avut „un impact pozitiv asupra orașului, deoarece sunt mult mai mulți turiști. Există destul de mulți turiști români, în principal grație intrării mai ușoare (în Bulgaria, n.r.)”, a declarat pentru AFP managerul restaurantului, Todor Ratsov, menționând că „90% din meniurile sale” sunt acum în română.
Adrian Nikolov, economist senior la Institutul pentru Economie de Piață, un think tank din Sofia, a explicat că „efectul este aproape exclusiv legat de turism”. În timp, spune el, va fi interesant de evaluat impactul asupra cifrei de afaceri a hotelurilor și restaurantelor.
România și Bulgaria au intrat complet în spațiul Schengen la 1 ianuarie 2025, după ce au convins Austria să renunțe la opoziția manifestată. Controalele fuseseră eliminate de la frontierele aeriene și maritime din 31 martie 2024.
Zona Schengen a fost creată în 1985 și cuprinde 25 dintre cele 27 de state ale UE, precum și Elveția, Norvegia și Liechtenstein. La ora actuală, Cipru și Irlanda sunt singurele țări ale blocului comunitar care nu fac parte din acest spațiu.
Sursa foto: ID 341775916 © Denis Chavkin | Dreamstime.com