Sari direct la conținut

Bosnia: Republika Srpska vrea să își organizeze propriile alegeri

HotNews.ro
Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, Foto: - / Sputnik / Profimedia
Milorad Dodik, preşedintele Republicii Srpska, entitatea sârbă din Bosnia-Herţegovina, Foto: - / Sputnik / Profimedia

Entitatea sârbă bosniacă (Republika Srpska, RS) va adopta în scurt timp propria legislație electorală și își va organiza propriile alegeri, proces gestionat în prezent de o comisie electorală centrală, a anunțat miercuri președintele său Milorad Dodik, potrivit AFP.

Aceasta este încă o lovitură pe care liderul sârbilor bosniaci dorește să o dea nivelului central al puterii în această țară balcanică divizată pe criterii comunitare.

În iunie 2023, parlamentul Republicii Srpska (RS) a adoptat o lege care interzice aplicarea în această entitate a deciziilor Curții Constituționale bosniace.

În pofida anulării acestei legi de către Înaltul Reprezentant internațional în această țară, Christian Schmidt, ea a fost promulgată de Milorad Dodik, care a fost ulterior inculpat de justiția locală pentru că a respins autoritatea acestui emisar, al cărui rol este de a asigura respectarea acordului de pace.

„Suntem hotărâți să creăm o nouă lege (…) legea electorală a Republicii Srpska”, a declarat Dodik în fața presei la finalul unei reuniuni la Banja Luka (nord), capitala entității sârbe, cu liderii partidelor din coaliția de guvernare.

Potrivit lui Dodik, această nouă legislație va încredința unei comisii electorale a RS sarcina de a organiza alegeri în entitatea sârbă pentru alegerea președintelui, a membrilor parlamentului, precum și a primarilor și consilierilor municipali.

Liderul sârbilor bosniaci a explicat că comisia electorală centrală va fi în continuare responsabilă de organizarea scrutinului pentru alegerea deputaților din parlamentul central bosniac și a membrilor președinției colegiale a țării.

„Legea este deja gata și va fi prezentată în curând parlamentului entității pentru adoptare „în cadrul unei proceduri accelerate”, a precizat el.

De la sfârșitul războiului intercomunitar, care a făcut aproape 100.000 de victime între 1992 și 1995, Bosnia a fost împărțită în două entități în mare parte autonome, sârbă și croato-bosniacă, legate între ele prin instituții centrale.

Reforme majore au fost introduse în anii de după război, sub presiunea internațională, pentru a consolida instituțiile centrale ale țării, în detrimentul entităților.

Acest proces a fost încetinit de Milorad Dodik, aflat la putere din 2006, care încearcă acum să recupereze puterile transferate la nivel central.

Din 2001, Comisia Electorală Centrală organizează alegeri în întreaga țară.

Acest anunț intervine într-un moment în care Înaltul Reprezentant internațional evocă posibilitatea de a impune modificări la actuala lege electorală pentru a combate neregulile.

Următoarele alegeri municipale vor avea loc în toamnă, iar alegerile generale în 2026.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro