Sari direct la conținut

Brigitte Bardot, apel rar pentru eliberarea unui activist arestat în Groenlanda la cererea Japoniei: „Dacă este extrădat, este mort”

HotNews.ro
Brigitte Bardot, apel rar pentru eliberarea unui activist arestat în Groenlanda la cererea Japoniei: „Dacă este extrădat, este mort”
Brigitte Bardot a evitat să fie fotografiată în public în ultimii ani, FOTO: MEGA / The Mega Agency / Profimedia Images

Actriţa Brigitte Bardot, o legendă a cinematografiei franceze devenită o susţinătoare a drepturilor animalelor, a cerut joi eliberarea activistului ecologist americano-canadian Paul Watson, arestat în urmă cu peste două săptămâni în Groenlanda şi a cărui extrădare este solicitată de Japonia, informează AFP și Agerpres.

„Este un tip extraordinar, un erou care şi-a petrecut viaţa apărând balenele împotriva japonezilor, împotriva harpoanelor japoneze”, a declarat celebra actriţă franceză, care s-a retras cu ani în urmă din lumina reflectoarelor și a lăsat încă din 2020 instrucțiuni pentru moartea sa.

„Dacă este extrădat în Japonia, este mort”, a adăugat Brigitte Bardot într-un rar interviu pe care l-a acordat prin telefon pentru postul de televiziune LCI, după ce a dezvăluit în cursul zilei de joi o scrisoare adresată prim-ministrului danez în care i-a cerut „să nu aleagă să se situeze de partea groparilor oceanelor”.

Vizat de un mandat internaţional de arestare emis de Japonia, Paul Watson, în vârstă de 73 de ani şi care locuieşte în Franţa de un an, a fost arestat pe 21 iulie în Groenlanda şi plasat în detenţie până pe 15 august.

El a fost arestat pe nava sa care acostase în portul oraşului Nuuk, capitala Groenlandei, pentru a se reaproviziona cu carburant în vederea „interceptării” noii nave-uzină a Japoniei specializate în vânătoare de balene în Pacificul de Nord.

Japonia încearcă să obțină arestarea lui Paul Watson din 2012

Arestarea a fost făcută pe baza unei notificări roşii emise de Interpol în 2012, când Japonia l-a acuzat că era responsabil pentru avarii şi răniri ale unor persoane în urma a două incidente petrecute în Oceanul Antarctic în 2010 şi care au vizat o navă japoneză specializată în vânătoarea de balene.

„Este o gravă eroare judiciară şi mi se face rău când mă gândesc la asta”, a declarat actriţa Brigitte Bardot.

„Nu Paul încalcă legea, ci aceste trei ţări (Japonia, Norvegia şi Islanda, ultimele ţări din lume care mai practică vânătoarea comercială de balene – n.red.) încalcă legea”, a adăugat ea.

Regretând faptul că preşedintele Emmanuel Macron „nu a făcut nimic” pentru cauza animalelor după întâlnirea lor de la Palatul Elysée din 2018, Brigitte Bardot a declarat că speră totuşi că şeful statului francez „îi va lua apărarea lui Paul”.

„Este nevoie de cineva puternic care să poată să salveze viaţa acestui om”, a spus ea.

Nu doar Brigitte Bardon a criticat arestarea activistului ecologist

Arestarea lui Paul Watson a dus la ample proteste, iar Preşedinţia franceză le-a cerut autorităţilor daneze să nu îl extrădeze pe Paul Watson. Mai multe demonstraţii urmează să aibă loc în acest weekend în Franţa, înainte de un protest programat la Copenhaga în cursul zilei de luni.

În acelaşi interviu, Brigitte Bardot şi-a reiterat dezamăgirea ce i-a fost provocată de Emmanuel Macron, precum şi sprijinul ei „de mai mulţi ani” pentru Marine Le Pen.

Dreapta „a fost înlocuită de ceea ce se numeşte extrema dreaptă”, a spus ea, apreciind că „termenul ‘extrem’ este superfluu”.

„Dreapta clasică nu mai există”, a declarat Brigitte Bardot, care în 2021 a fost amendată pentru remarci rasiste după o bătălie juridică de doi ani cu autoritățile franceze.

INTERVIURILE HotNews.ro