Sari direct la conținut

Britanicii de sub 40 de ani ar trebui să primească un alt vaccin decât cel al AstraZeneca, recomandă comitetul științific responsabil de vaccinare

HotNews.ro
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vaccinuri AstraZeneca, Foto: Soumyabrata Roy/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

​Comitetul științific care supervizează campania britanică de vaccinare anti-Covid a recomandat vineri limitarea administrării vaccinului AstraZeneca la persoanele de sub 40 de ani după ce au fost raportate 242 de cazuri de tromboze, relatează AFP și The Guardian.

Comitetul recomandase deja în luna aprilie administrarea acestui vaccin dezvoltat de compania anglo-suedeză AstraZeneca în parteneriat cu Universitatea Oxford doar persoanelor cu vârsta de peste 30 de ani atunci când este posibil.

Noua recomandare a venit după ce autoritatea britanică de reglementare a medicamentelor, MHRA, a anunțat vineri în cadrul unei conferințe de presă că a identificat 242 de cazuri de cheaguri de sânge rare în rândul persoanelor cărora le-a fost administrat vaccinul AstraZeneca.

În jur de 28 de milioane de doze ale acestui vaccin au fost administrate până acum în Marea Britanie.

Directorul MHRA, June Raine, a subliniat totuși că beneficiile vaccinului rămân mai mari decât riscurile pentru „marea majoritate” a populației, în special în cazul persoanelor în vârstă, mai susceptibile de a dezvolta forme severe ale COVID-19.

Mai multe țări europene au suspendat administrarea vaccinului dezvoltat de AstraZeneca sub o anumită vârstă din cauza cazurilor extrem de rare de cheaguri de sânge dezvoltate de persoane care au fost inoculate cu acest vaccin.

În aprilie, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) anunțase că cheagurile de sânge ar trebui listate ca efect secundar „foarte rar” al vaccinului AstraZeneca, menținându-și opinia că raportul beneficiu / risc a rămas „pozitiv”.

Potrivit lui Jonathan Van-Tam, director medical adjunct pentru Anglia, această nouă recomandare nu ar trebui să schimbe obiectivul guvernului de la Londra de a administra o primă doză a unui vaccin anti-Covid tuturor adulților din Marea Britanie până la sfârșitul lunii iulie.

Pe lângă vaccinul AstraZeneca Marea Britanie administrează și vaccinurile mRNA dezvoltate de Pfizer/BioNTech și Moderna.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro