Sari direct la conținut

Britanicul Sunak vrea să „facă treaba” în privința Brexitului cu un acord privind Irlanda de Nord

HotNews.ro
Rishi Sunak, Foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia
Rishi Sunak, Foto: Ben Cawthra / Shutterstock Editorial / Profimedia

Premierul britanic Rishi Sunak a declarat că „dă tot ce are mai bun” pentru a ajunge la un acord post-Brexit cu Uniunea Europeană cu privire la acordurile comerciale din Irlanda de Nord, afirmând că este vital pentru a asigura revenirea la împărțirea puterii în provincie, potrivit AFP.

„Există afaceri neterminate în legătură cu Brexit și vreau să duc treaba la bun sfârșit”, a declarat Sunak într-un interviu acordat ziarului The Sunday Times.

Sunak a spus că va încerca să rezolve preocupările Partidului Democratic Unionist (DUP), care este îngrijorat de faptul că UE își păstrează influența asupra Irlandei de Nord.

Premierul Irlandei, Leo Varadkar, a declarat mai devreme sâmbătă reporterilor că Marea Britanie și UE fac progrese și că un acord este posibil, dar nu garantat, în zilele următoare.

The Sunday Times a declarat că un anunț este așteptat luni, dată la care legislatorii din Partidul Conservator al lui Rishi Sunak au fost anunțați să fie prezenți în parlament.

Premierul Marii Britanii a declarat că speră într-un rezultat pozitiv al discuțiilor și a precizat că își va petrece weekendul încercând să le finalizeze.

Sunak, într-o aluzie la îngrijorările DUP, a spus că acordul de pace din Vinerea Mare pentru Irlanda de Nord a fost dezechilibrat de acordul Brexit pentru regulile comerciale ale provinciei.

DUP a împiedicat Adunarea Irlandei de Nord să funcționeze în semn de protest față de aceste reguli.

„Dacă vrem să restabilim instituțiile de împărțire a puterii în Irlanda de Nord, ceea ce îmi doresc foarte mult și cred că asta este ceea ce oamenii au nevoie și merită, atunci trebuie să rezolvăm problemele protocolului”, a declarat Sunak.

El a declarat că împușcarea unui ofițer de poliție miercuri „ne amintește de situația delicată din Irlanda de Nord, de fragilitatea acesteia, și nu ar trebui să o luăm de bună. Și de aceea, punerea în funcțiune a împărțirii puterii este foarte importantă”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro