Sari direct la conținut

Bubuitura misterioasă din Mediterană: seism sau meteorit în arhipelagul toscan și Corsica?

HotNews.ro
O bubuitură misterioasă auzită în Marea Mediterană, în arhipelagul toscan şi în Corsica, pe care autorităţile, localnicii şi turiştii au atribuit-o iniţial unui seism, ar fi putut fi provocată de căderea unui meteorit, au declarat joi specialiştii, citaţi vineri de AFP.
Insula Elba. Foto: WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia
Insula Elba. Foto: WALTER ZERLA / ImageSource / Profimedia

Oraşul Campo nell’Elba, de pe insula turistică italiană Elba, a precizat pe Facebook că o staţie de monitorizare din apropiere a „recepţionat un eveniment seismic şi acustic resimţit de toată lumea” la ora 14:30 GMT, notează Agerpres.

Media corsicane au relatat că evenimentul a fost resimţit şi pe această insulă franceză.

Preşedintele guvernului regional din Toscana, Eugenio Giani, a afirmat iniţial că a fost vorba de un cutremur, înainte de a reveni, după ce Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) a respins această ipoteză.

La rândul lor, forţele aeriene italiene i-au transmis lui Eugenio Giani că nu au fost implicate în acest eveniment.

„Tipul de eveniment aflat la originea unui cutremur care a fost resimţit de mulţi ca o mişcare telurică pe toată coasta toscană şi în unele zone din interior, nu este deocamdată confirmat”, a scris Eugenio Giani pe reţelele sociale.

Ceea ce a provocat evenimentul se deplasa cu o viteză de 600 de kilometri pe secundă, au precizat într-un comunicat institutul de geofizică din regiune şi Universitatea din Florenţa.

„Ipoteza unui meteorit intrat în atmosferă pare cea mai probabilă şi este în concordanţă cu datele înregistrate”, au declarat aceste surse.

Potrivit unei surse anonime din cadrul Agenţiei italiene de protecţie civilă, citată de cotidianul Corriere della Sera, „impactul a fost înregistrat de seismografe; cea mai probabilă ipoteză rămâne cea a unui avion”.

Nu este prima dată când se aud bubuituri misterioase pe insula Elba, a precizat Corriere della Sera. Evenimente similare din 2012, 2016 şi 2023 nu au fost încă explicate, notează AFP.

INTERVIURILE HotNews.ro