Sari direct la conținut

Campanie de testare gratuită a populației din localitatea Sadova, lansată de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei

HotNews.ro
Testare pentru hepatita C, Foto: Hotnews
Testare pentru hepatita C, Foto: Hotnews

„Hepatita C nu așteaptă!”, o campanie de testare gratuită a populației din comuna Sadova, în vederea diagnosticării hepatitei virale C, a fost lansată miercuri, de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei. În comuna Sadova din Dolj este medic de familie Gindrovel Dumitra, coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, devenit cunoscut după ce i-a convins pe toți părinții din localitatea lui să își vaccineze copiii, în plină epidemie de rujeolă.

Campania de testare gratuită pentru hepatita C din comuna Sadova se desfățoară sub egida Zilei Mondiale de Lupta Impotriva Hepatitei și continuă seria de proiecte majore demarate de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova destinate informării, diagnosticării și tratării diferitelor patologii, precum cancerul colorectal, bolile inflamatorii intestinale sau hepatitele virale.

„Pentru România, hepatitele virale reprezintă o problemă majoră de sănătate publică. Conform studiilor de specialitate, se preconizează ca la nivelul țării noastre există peste un milion de persoane încă nedepistate, infectate cu virusuri hepatice B/D sau C”, au arătat organizatorii evenimentului.

La lansarea campaniei de testare gratuită pentru hepatita C au participat prof. univ. dr. Dan Gheonea – rectorul UMF Craiova, Cosmin Vasile – președintele Consiliului Județean Dolj, Horațiu Mihai Lazăr – primarul comunei Sadova, prof. univ. dr. Ion Rogoveanu – presedintele Senatului UMF din Craiova, prof. univ. dr. Mircea Diculescu – Institutul Clinic Fundeni, UMF Carol Davila din București și dr. Gindrovel Dumitra – medic de familie în Comuna Sadova, UMF Craiova.

Ziua de 28 iulie a fost declarată, încă din 2008, Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, la iniţiativa Alianţei Mondiale pentru Hepatită. Data nu este aleasă întâmplător, ci este un omagiu adus profesorului Baruch Samuel Blumberg (28 iulie 1925 – 5 aprilie 2011), laureat al Premiului Nobel, cel care a descoperit virusul hepatitei B.

Tema de anul acesta este „Hepatita nu poate aştepta!”.

„La fiecare 30 de secunde, o persoană moare din cauza unei boli legate de hepatită. Este o cifră alarmantă şi, într-o perioadă în care parcă toată atenţia se îndreaptă asupra pandemiei de COVID-19, Colegiul Medicilor din România doreşte să atragă atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă hepatitele nediagnosticate sau netratate: hepatitele trebuie controlate şi diagnosticate. Netratată, hepatita poate ucide”, a avertizat miercuri Colegiul Medicilor, într-un mesaj de Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro