Sari direct la conținut

Canada: Agenția canadiană de control al alimentelor, acuzată de nerespectarea cerințelor de siguranță în exportul de cai vii destinați pentru consum

HotNews.ro
la pasune printre maci, Foto: USER UPLOADED
la pasune printre maci, Foto: USER UPLOADED

Guvernul canadian încearcă să câștige un proces pornit în instanță de către susținătorii drepturilor animalelor cu scopul de a pune capăt exportului de cai destinați consumului, în Japonia și Coreea de Sud, scrie CBC News.

Agenția canadiană de control al alimentelor (CFIA) se apără împotriva acuzației conform căreia transporturile de cai realizate sub controlul acesteia nu se ridică la standardele legale menite să asigure expedierea în condiții umane și sigure. De asemenea, CFIA susține că noile reglementări revizuite, care vor intra în vigoare anul viitor, fac tot acest proces „discutabil”.

Coaliția canadiană de apărare a cailor (CHDC), grupul din spatele acuzației, insistă că noile reguli propuse pentru 2020 permit unele transporturi către Asia în care condițiile pentru cai ar fi chiar mai periculoase. Canada exportă în Japonia mii de cai anual, aceasta fiind o piață pentru consumatorii care consideră carnea de cal o delicatesă. În 2018, Canada a început să transporte cai vii și în Coreea de Sud.

CFIA a declarat că acuzația este bazată pe „norme culturale” și pe ceea ce consideră CHDC că este potrivit în legătură cu consumul de animale.

„Cu toate acestea, realitatea inevitabilă este că rolul CFIA, în acest caz, este de a determina dacă acești cai sunt sănătoși pentru export și dacă sunt transportați în siguranță”, a afirmat CFIA.

Reglementările existente obligă ca animalele mai mari să fie separate, însă noile modificări ale regulilor vor elimina această cerință, pentru a acorda celor care se ocupă cu transporturile o flexibilitate mai mare. Maureen Harper, un veterinar care a lucrat pentru CFIA timp de 30 de ani susține că acest lucru va face transportul mai periculos pentru caii de talie mare.

De asemenea, Harper susține că publicul canadian are foarte puține informații legate de această practică și de industria consumului de carne de cal. Anul trecut 3.871 de cai în valoare de 26.5 milioane de dolari au fost trimiși în Japonia. Canada exportă și carne congelată de cal, în valoare de 29 milioane de dolari anual, tot în Japonia și de alte câteva milioane de dolari în țările europene precum Franța sau Eleveția.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro