Sari direct la conținut

Cancelarul Germaniei promite să apere libertatea de exprimare după violențele din campanie / 22 de atacuri asupra politicienilor

HotNews.ro
Olaf Scholz, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Olaf Scholz, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

La sfârșitul unei campanii electorale europene marcate de violențe, cancelarul german Olaf Scholz a declarat sâmbătă că libertatea de exprimare trebuie protejată cu orice preț, promițând să ia măsuri împotriva oricărei persoane care o amenință, potrivit Reuters.

Luând cuvântul la ultimul miting de campanie al partidului său pentru alegerile europarlamentare, Scholz s-a referit la uciderea unui ofițer de poliție de către un afgan la un miting anti-islam săptămâna trecută – un incident care a șocat Germania.

Deși Scholz a promis de atunci că va înăspri regulile de deportare, analiștii spun că incidentul ar putea da un ușor impuls la urne duminică pentru Alternativa pentru Germania (AfD), partid de extremă dreapta, care a susținut de mult timp o linie mult mai strictă în ceea ce privește imigrația.

Însă Scholz a declarat sâmbătă că imigranții sunt și victimele violențelor comise de extremiștii de dreapta și a făcut referire la problema mai largă a creșterii violenței politice.

Până în prezent, în acest an au avut loc 22 de atacuri asupra politicienilor care au provocat răni fizice, comparativ cu 27 pentru tot anul 2023, a declarat luna trecută Biroul Federal al Poliției Criminale.

„Vom lua măsuri împotriva tuturor celor care amenință această libertate, care comit violențe”, a declarat Scholz la evenimentul organizat de partidul său, social-democrații (SPD), în orașul Duisburg (vest).

Atacurile tot mai frecvente împotriva politicienilor i-au descurajat pe unii candidați și pe cei care fac campanie electorală să iasă în stradă înainte de alegeri, au declarat politicieni pentru Reuters.

„Acest lucru nu va fi acceptat de noi și vom folosi toate posibilitățile pe care legea noastră le creează, pe care poliția și sistemul judiciar le au, pentru a acționa împotriva celor care vor să ne limiteze libertatea”, a declarat Scholz.

Partidele populiste de pe ambele părți ale spectrului politic par să aibă succes duminică în Germania.

AfD rivalizează cu SPD și Verzii pentru locul al doilea în cele mai recente sondaje, în timp ce Alianța de stânga Sahra Wagenknecht (BSW) este pe cale să obțină aproximativ 7% din voturi în primul său test electoral major.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro