Sari direct la conținut

Canicula a ajuns atât de severă într-un stat american încât oamenii suferă arsuri la simplul contact cu solul

HotNews.ro
Termometru neoficial montat in „Valea Mortii” din Arizona, Foto: Image of Sport / ddpa USA / Profimedia Images
Termometru neoficial montat in „Valea Mortii” din Arizona, Foto: Image of Sport / ddpa USA / Profimedia Images

Cazuri de arsuri la simplul contact cu solul sunt tot mai frecvente în statul american Arizona, unde temperaturile depăşesc de peste trei săptămâni la rând 43°C, o consecinţă neaşteptată, dar reală, a caniculei puternice din Statele Unite, relatează CNN și News.ro.

Directorul serviciilor de urgenţă Burn Center din Phoenix, în Arizona, Kevin Foster, a declarat pentru CNN că un sfert dintre cele 45 de paturi ale instituţiei sunt ocupate de către pacienţi internaţi cu arsuri după ce au căzut la sol.

La secţia de terapie intensivă a centrului, jumătate dintre pacienţi fac parte din această categorie.

„Temperatura asfaltului, pe şosea, a betonului, pe trotuar, în Arizona într-o zi însorită sau într-o după-amiază de vară este uneori de 82°C, adică sub pragul fierberii”, a avertizat el.

Medicul american a mai spus că este suficient un contact „de o fracţiune de secundă” pentru a fi victima unei „arsuri destul de profunde”.

În cazuri grave, în care pacienţi au rămas timp de zece până la 20 de minute în contact cu solul, „pielea este distrusă complet”, precizează acest specialist. „Acestea sunt arsuri cu adevărat grave”, arsuri de gradul trei, care necesită mai multe operaţii chirurgicale şi ani de chirurgie reparatorie.

Căldura extremă din Arizona, invocată și de președintele Biden

Un medic specialist în urgenţe de la Arizona Burn Center, Frank LoVecchio, citează exemplul unei persoane care a căzut din scaunul cu rotile. „Aproape instantaneu”, ea a suferit arsuri la picioare, spune el.

Acest caz a fost invocat inclusiv de către președintele american Joe Biden în urmă cu o zi, într-un discurs în care liderul de la Casa Albă a avertizat că schimbările climatice reprezintă o „amenințare existențială”.

Victime sunt şi persoane fără adăpost care dorm pe sol, dar şi muncitori în condiţii de căldură intensă care îşi pierd cunoştinţa şi cad.

Între victime se află şi ambulanţieri, nevoiţi să îngenuncheze pentru a instala un pacient pe targă la o intervenţie. În această regiune a Statelor Unite în care căldura este intensă este pe cale să apară un nou turism – al căutătorilor de căldură extremă.

Principala ţintă a acestora este Parcul Naţional Valea Morţii, decretat cel mai cald loc pe Terra. Ei speră să vadă un record de temperatură pe un termometru uriaş instalat în parc.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro