Sari direct la conținut

Cantitatea de țuică produsă anual în gospodăriile românilor și scutită de accize, majorată cu 100 litri. Argument: Limita actuală este ”mult prea mică”

HotNews.ro
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com
Alcool bauturi spirtoase, Foto: Christophe Avril | Dreamstime.com

Cantitatea de alcool produsă în gospodăriile românilor și scutită de la plata accizelor pentru alcool ar putea fi majorată de la limita actuală de 50 de litri anual la 150 de litri anual, cu argumentul că ”s-a demonstrat ca este mult prea mică”, relevă actul analizat de Profit.ro.

De ce este important: Codul fiscal scutește, în prezent, de la plata accizelor alcoolul din fructe, consumat de o persoana fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri, în limita a 50 de litri anual, cu condiția ca niciun fel de vânzare sa nu aibă loc, iar alcoolul, indiferent de concentrația acestuia, să fie obținut din fructele obținute în gospodărie.

Un proiect legislativ al actualei puteri prevede majorarea plafonului prevăzut în Codul fiscal, de la 50 de litri anual la 150 de litri anual, începând cu data de 1 ianuarie 2025.  

„Măsura este una benefică pentru menținerea și protejarea producerii unor sortimente tradiționale de alcool din fructe (branduri locale de țuică, palincă etc.), însă limita de 50 de litri anual prevazută de legiuitor pentru o gospodărie (consumat de o persoana fizică, de către membrii familiei acesteia sau de către musafiri) s-a demonstrat ca este mult prea mică, fiind un plafon anual raportat la un număr mare de consumatori (familie și oaspeți)”, sunt argumentele în sprijinul modificării propuse.

Citește continuarea pe Profit.ro

INTERVIURILE HotNews.ro