Sari direct la conținut

Care este legatura dintre mâncare și emoții la copii? Sfaturi de la un expert în parenting

HotNews.ro
Comportamentele alimentare din copilărie continuă, în general, și la vârsta adultă, Foto: © Marysmn | Dreamstime.com
Comportamentele alimentare din copilărie continuă, în general, și la vârsta adultă, Foto: © Marysmn | Dreamstime.com

Obiceiurile alimentare se formează încă din copilărie, iar părinții au cea mai mare influență asupra comportamentelor celor mici. Relația cu mâncarea, pe care copiii și-o conturează sub îndrumarea părinților, le poate influența percepția asupra alimentației pe tot parcursul vieții. Restricțiile alimentare sau mâncarea în exces, gustările folosite ca recompense sau pedepsele pentru că n-au mâncat tot din farfurie, precum și comentariile despre greutatea corporală sunt doar câteva dintre încercările părinților de a-i face pe copiii lor să le urmeze tiparele alimentare, să-i convingă să mănânce, fără să țină neapărat cont de preferințele lor de hrănire.

Vă recomandăm și cartea „Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare“, de Sarah Ockwell-Smith, publicată recent. Cartea poate fi comandată de AICIiar transportul este gratuit.

De cele mai multe ori, copiii mănâncă fără să fie atenți la ceea ce le transmite corpul, ceea ce poate duce la tulburări alimentare. Comportamentele alimentare din copilărie continuă, în general, și la vârsta adultă.

Hrănirea cu blândețe: soluția pentru un stil de viață echilibrat

Hrănirea cu blândețe înseamnă să mănânci fără să ții cont de diete sau reguli și se bazează pe înțelegerea corpului tău și a preferințelor tale alimentare.

Înseamnă să ai grijă de sănătatea ta, făcând alegeri pe baza poftelor tale și a alimentelor care te fac să te simți bine și care te ajută să-ți menții sănătatea, pe termen lung.

Autoarea menționează că hrănirea cu blândețe este un proces conștient (mindful), care conferă încredere și putere (empowering), care se bazează pe respect și care este ferm, autoritativ. Cartea este adresată tuturor celor care vor să-și îmbunătățească relația cu mâncarea și să abordeze alimentația într-un mod mai blând și sănătos. De cele mai multe ori, când o persoană vrea să scape de kilogramele pe care le consideră în plus, ține regimuri alimentare restrictive și are un orar al meselor.

Și, cu toate că rezultatele se pot vedea după câteva zile, revenirea la obiceiurile alimentare de dinainte de dietă poate însemna și revenirea kilogramelor pierdute. Scopul hrănirii cu blândețe nu este de a-ți controla alimentația, ci de a mânca în așa fel încât să susții sănătatea mintală, emoțională și fizică. Și în tot acest proces să ajungi și la greutatea pe care ți-o dorești.

Trucuri pentru hrănirea cu blândețe a adulților

Pierderea în greutate nu trebuie să fie asociată cu diete restrictive sau privare de alimente.

O abordare sănătoasă pentru a avea greutatea dorită și a te simți bine în corpul tău constă în adoptarea unui stil de viață bazat pe alimentație echilibrată, nutritivă și asumată. Să fii conștient de obiceiurile zilnice și să încerci să le îmbunătățești, pentru a avea un stil de viață sănătos.

Iată câteva trucuri pe care Sarah Ockwell-Smith le menționează în cartea „Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare“, apărută la editura ZYX Books, care te pot ajuta să ai greutatea dorită.

Fii conștient.

Una dintre ideile pe care autoarea le abordează în carte este aceea a înțelegerii fiziologiei senzației de foame și de sațietate. Așadar, ascultă semnalele pe care corpul ți le transmite și mănâncă atunci când îți e foame. Observă comportamentele tale alimentare ca să înțelegi mai bine de ce mănânci: de foame sau de plictiseală/ tristețe/ stres (mâncat emoțional).

Nu eticheta mâncarea.

Încă din copilărie auzim că mâncarea e „bună“ sau „proastă“, „sănătoasă“ ori „nesănătoasă“, ceea ce ne poate influența relația pe care o avem cu alimentele pe care le consumăm și modul cum le percepem. Înțelegând că mâncarea e doar mâncare, nu are personalitate, ești mai aproape de a învăța să te hrănești cu blândețe.

Nu atașa emoții hranei.

Conștientizează impulsurile care te îndeamnă să mănânci (stresul, supărarea, tristețea, plictiseala) și găsește modalități de a face față acestor emoții care să nu implice hrana.

Fii, așadar, atent la semnalele pe care corpul ți le transmite și mănâncă doar atunci când apare senzația de foame.

Nu ține niciun regim de slăbit.

Hrănirea cu blândețe nu înseamnă restricții și reguli stricte, ba din contră. Nu-ți reduce porțiile dacă îți e foame și nu limita anumite grupe alimentare, mai ales dacă sunt mâncăruri care îți plac cu adevărat.

Nu folosi mâncarea ca recompensă.

Dacă ai avut o zi bună, ești fericit și vrei să sărbătorești, nu trebuie să o faci cu mâncare, poți găsi alte căi de a sărbători care nu implică hrana. Recunoaște patternurile și rupe cercurile vicioase. Identifică obiceiurile alimentare dezordonate dobândite în copilărie și încearcă să înțelegi de ce te porți așa cum o faci în preajma hranei, pentru a schimba comportamentele nesănătoase. Poate că, în copilărie, ți se spunea că trebuie să mănânci tot din farfurie și acum, la vârsta adultă, continui să mănânci mai mult decât are nevoie corpul tău, pentru a respecta această regulă.

Sau poate privești mâncarea ca pe o recompensă. Identifică patternurile și încearcă să schimbi comportamentele alimentare nesănătoase. Înțelegerea relației pe care o ai cu mâncarea te poate ajuta să dobândești obiceiuri de hrănire cu blândețe, pe care să le transmiți mai departe copiilor tăi.

Vă recomandăm și cartea „Poftă bună. Soluții practice pentru mesele copiilor și pentru cele mai frecvente probleme alimentare“, de Sarah Ockwell-Smith, publicată recent. Cartea poate fi comandată de AICIiar transportul este gratuit.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro