Sari direct la conținut

Carles Puigdemont anunță că va candida pentru a conduce din nou Catalonia

HotNews.ro
Carles Puigdemont, Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia
Carles Puigdemont, Foto: RAYMOND ROIG / AFP / Profimedia

Carles Puigdemont, care a condus secesiunea eşuată a Cataloniei din 2017 şi trăiește în exil, a anunțat joi va candida din nou la alegerile regionale din 12 mai pentru a șefia Cataloniei, deși riscă să fie arestat dacă se întoarce în Spania, relatează Reuters.

„Este momentul să fiu (în Catalonia). Să fie clar că obiectivul meu este să finalizez procesul de independență pe care l-am început în octombrie 2017”, a spus Puigdemont într-un discurs în orașul francez Elne, la aproximativ 30 de kilometri de la granița cu Spania.

Puigdemont, care este fondatorul partidului separatist Junts, face obiectul unui mandat de arestare în Spania după declararea unilaterală a independenței Cataloniei în 2017 pe care instanțele au declarat-o ilegală.

Cererea de independență a determinat Madridul să impună guvernare directă în cea mai mare criză politică din Spania din ultimele decenii.

Puigdemont, în vârstă de 61 de ani, a fugit din Spania pentru a evita arestarea din cauza acuzațiilor de nesupunere și delapidare și locuiește în Belgia, unde este europarlamentar.

Dar s-ar putea întoarce în Spania pentru a ocupa funcția în temeiul unei amnistii pentru separatiști anunțată de socialiștii primului ministru Pedro Sanchez, în schimbul voturilor separatiștilor pentru a susține guvernul lor național minoritar.

Dacă ar câștiga alegerile catalane, ar fi o lovitură pentru guvernul Sanchez, care este deja criticat pentru aprobarea amnistiei.

Proiectul de lege privind amnistierea separatiștilor a fost înregistrat în legislativul spaniol, în pofida unor proteste pe scară largă ce au avut loc împotriva măsurii.

Amnistierea separatiștilor catalani a fost criticată virulent de către Consiliul General al Magistraturii din Spania, organismul care alege judecătorii de top, acesta exprimându-și public îngrijorări grave față de o astfel de mutare.

În prezent, socialiștii conduc sondajele pentru a prelua conducerea regională a Cataloniei de la separatiști, iar oficialii spun că nu sunt îngrijorați de perspectiva ca Puigdemont să candideze.

La putere din 2018, Sanchez i-a grațiat în urmă cu doi ani pe liderii separatiști catalani însă a exclus de mai multe ori posibilitatea amnistierii lor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro