Sari direct la conținut

Casa Albă: Iranul planifică un atac „semnificativ” asupra Israelului „în această săptămână”

HotNews.ro
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, Foto: Nicholas Kamm / AFP / Profimedia Images

Statele Unite „împărtășesc îngrijorarea Israelului” cu privire la un atac iminent din partea Iranului și a grupurilor aliate Teheranului în regiune, a declarat luni un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, citat de AFP.

Statele Unite consideră că Iranul ar putea lansa o „serie de atacuri semnificative” împotriva Israelului „în această săptămână”.

Kirby a adăugat că subiectul a fost abordat în cursul unei reuniuni care a avut loc luni între președintele Joe Biden și liderii Franței, Germaniei, Italiei și Regatului Unit.

El a recunoscut că, în cazul unui astfel de atac, „ar putea avea cu siguranță un impact asupra discuțiilor” programate pentru joi privind o încetare a focului în Fâșia Gaza, însoțită de eliberarea ostaticilor israelieni deținuți acolo.

Armata americană și-a intensificat prezența în Orientul Mijlociu în ultimele zile, desfășurând avioane de luptă stealth și mai multe nave de război.

Teheranul și aliații săi regionali din Liban, Irak și Yemen amenință Israelul cu represalii armate de la asasinarea, la 31 iulie, în capitala iraniană, a liderului Hamas Ismail Haniyeh, pe care au pus-o pe seama Israelului, și de la asasinarea, cu o zi înainte, a lui Fouad Chokr, șeful militar al Hezbollah-ului libanez proiranian, ucis într-un atac israelian în apropiere de Beirut.

Separat, două surse informate cu privire la situație au declarat pentru Axios sub condiția anonimității că serviciile de informații ale Israelului au ajuns la concluzia că Iranul este hotărât să lanseze un atac împotriva teritoriului israelian ca răspuns la asasinarea liderului politic al Hamas la Teheran și că operațiunea militară ar urma să fie lansată în câteva zile.

Noua evaluare a serviciilor israeliene de informații sugerează că atacul ar putea fi lansat înainte de noua rundă de negocieri între Israel și Hamas privind încheierea unui armistițiu în Fâșia Gaza în schimbul eliberării ostaticilor israelieni luați de Hamas în atacul său din data de 7 octombrie a anului trecut.

INTERVIURILE HotNews.ro