Sari direct la conținut

Cățelu, singurul cartier din București cu locuințe cu prispe lungi, ca la țară. O idee sclipitoare, un extraordinar experiment comunitar

HotNews.ro
Cățelu, singurul cartier din București cu locuințe cu prispe lungi, ca la țară. O idee sclipitoare, un extraordinar experiment comunitar
Foto: StudioZona via B365.ro

În anii ’50, municipalitatea Bucureștiului – pe atunci, Sfatul Popular – îi încredințează arhitectului Tiberiu Niga construirea unui cartier.

Cerințele erau două, ferme și clare: să poată fi ridicat rapid și cu costuri cât mai mici cu putință. 

I-au spus „Cățelu” nu din cauză că ar fi existat, în zonă, vreo poveste extraordinară cu vreun câine, ci pentru că așa se numea înainte Șoseaua Câmpia Libertății, care ducea spre satul Cățelu. 

Un pic de context:  după marele cutremur din 1940, după cedarea Basarabiei și venirea unui val de refugiați de aici la București, după bombardamentele din 1944 și după cel de-al doilea război mondial, capitala era într-o acută criză de locuințe. 

Astfel stăteau lucrurile când arhitectului Tiberiu Niga i s-a cerut proiectul 

Citește, pe B365.ro, povestea  cartierului din București  plin de case cu un singur etaj, cu camere mici și prispe lungi, comune, cu alei pietonale și pasaje cu arcade, un ansamblu de locuințe minimale construit pe repede înainte pentru cei fără adăpost.

INTERVIURILE HotNews.ro