Sari direct la conținut

Caz de „variola maimuței” depistat în Anglia. Ce este această boală infecțioasă rară

HotNews.ro
Ambulanță în Londra, Foto: Powerofflowers / Alamy / Alamy / Profimedia
Ambulanță în Londra, Foto: Powerofflowers / Alamy / Alamy / Profimedia

O persoană din Anglia a fost diagnosticată cu o boală infecțioasă rară – „variola de maimuță” -, despre care se crede că are legătură cu călătoriile în Africa de Vest, au anunțat sâmbătă autoritățile sanitare britanice, potrivit Reuters.

Agenţia pentru Securitate Sanitară din Marea Britanie (UKSHA) a informat într-un comunicat că acest caz, depistat la o persoană care a călătorit recent în Nigeria, este tratat în cadrul unei unități specializate pentru boli infecțioase respiratorii din Londra.

„Este important de subliniat că variola maimuței nu se răspândește ușor de la om la om, iar riscul general în rândul publicului larg este foarte scăzut”, a declarat Colin Brown, șeful departamentului pentru infecții clinice din cadrul UKSHA.

Variola maimuței este o infecție virală rară, asemănătoare cu variola umană, cea care a fost eradicată în 1980. Deși variola maimuței produce o formă de boală mai ușoară decât variola umană, majoritatea persoanelor infectate recuperându-se în câteva săptâmâni, aceasta poate fi însă fatală în unele cazuri.

Monkeypox nu este la fel de periculoasă ca variola

Monkeypox este o boală virală rară cauzată de virusul cu același nume ce este de regulă întâlnit în zone izolate din centrul și vestul Africii, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Virusul se regăsește la animale precum primate și rozătoare, dar poate uneori să sară de la acestea la oameni. Virusul se răspândește de la o persoană la alta în principal prin expunerea la stropi respiratorii și poate pătrunde în organism prin membranele mucoase ale ochilor, gurii și nasului.

Monkeypox se poate transmite de asemenea prin intrarea în contact cu leziuni sau fluide corporale ale persoanelor infectate și o persoană se poate infecta indirect prin atingerea hainelor sau așternuturilor contaminate.

Persoanele infectate cu monkeypox de regulă dezvoltă simptome similare gripei și inflamații ale ganglionilor, un simptom ulterior fiind apariția unei eczeme răspândite.

Deși în prezent nu există niciun tratament sigur pentru monkeypox, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA recomandă administrarea vaccinului și a medicamentelor folosite pentru tratarea variolei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro