Sari direct la conținut

Cazul Spitalului Murgeni, unde trei pacienți au murit după ce au mâncat preparate de la mănăstire: Bacterii periculoase găsite în ciorba de pește

HotNews.ro
ambulanta, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
ambulanta, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Bacterii periculoase au fost descoperite în borșul de pește trimis de Mănăstirea Florești spitalului din Murgeni, unde trei pacienți au murit, iar alți aproximativ 30 au ajuns la spital cu simptome digestive, conform unui document obținut de Libertatea.

Nici Direcția de Sănătate Publică, nici Serviciul de Medicină Legală nu au comunicat până în prezent care sunt cauzele care în 23 noiembrie au dus la decesul a trei persoane și îmbolnăvirea altor 29 de pacienți.

La câteva zile după înregistrarea îmbolnăvirilor, directorul demis al spitalului din Murgeni, Ionel Carp, a declarat că probele de laborator au indicat că „mâncarea este curată”.

Un document oficial al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui, comunicat Prefecturii Vaslui, îl contrazice pe fostul manager al spitalului.

Potrivit documentului, intrat în posesia ziarului Libertatea, în borșul de pește oferit de Mănăstirea Florești pacienților de la Murgeni s-au identificat Clostridium perfringens, Bacillus cereus și cerulida.

Medicii consultați de Libertatea au estimat că valorile menționate în raport sunt mici, dar că acestea pot totuși avea efecte grave pentru persoane bolnave sau care au fost supuse la tratamente îndelungate cu medicamente. „Chiar dacă au valori mici, pentru un organism bolnav, aceste bacterii pot crea probleme”, a declarat pentru Libertatea un medic specialist, care nu a dorit să-i fie publicată identitatea.

Amintim că trei bolnavi internaţi la Spitalul de Psihiatrie Murgeni au decedat, unul a fost preluat de ambulanţă în stare gravă, iar alţi 29 au fost internaţi în spitale din Iaşi, Vaslui şi Bârlad cu simptomatologie digestivă.

Bolnavii, alături de angajaţi ai unităţii sanitare au consumat alimente pe bază de peşte, furnizate de o mănăstire din zonă, potrivit unei informări făcute de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui către Ministerul Sănătăţii. De asemenea, bolnavii au consumat la masa de seară conserve de peşte achiziţionate de reprezentanţii spitalului de la un comerciant din municipiul Bârlad. Au fost prelevate probe microbiologice, probe de aliment şi probe de apă, deoarece autorităţile au luat în calcul inclusiv faptul că sursa de alimentare cu apă a spitalului din Murgeni ar putea fi contaminată.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă în acest caz.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro