CDU, formaţiunea politică a Angelei Merkel, critică planurile lui Macron de reformă a zonei euro
Luni, partidul conservator al Angelei Merkel din Germania s-a delimitat de planurile lui Emmanuel Macron de a reforma zona euro, în ajunul unui discurs al șefului statului francez în Parlamentul European. Uniunea Creștin-Democrată a cancelarului (CDU) a criticat mai ales ideea creării unui buget propriu al zonei euro pentru a ajuta investițiile, potrivit Rador, care citeaza La Libre.
„Nu cred că este o idee bună” să avem un al doilea buget, diferit de cel deja existent pentru Uniunea Europeană în ansamblul său, a declarat pentru presă secretarul general și numărul doi al partidului, Annegret Kramp-Karrenbauer, o apropiată a Angelei Merkel.
Ea a apreciat că Uniunea Europeană, ca urmare a Brexitului, a avut deja multe probleme bugetare pentru a compensa plecarea Marii Britanii şi a subliniat faptul că doar țările din zona euro au reprezentat 85% din bugetul total actual al UE și că, prin urmare, un al doilea buget i se pare dificil de construit în acest context.
„În consecință, considerăm că trebuie să ne ocupăm în primul rând de chestiunea bugetului principal al Uniunii Europene”, a declarat dna Kramp-Karrenbauer.
Ea a făcut aceste afirmaţii după o reuniune a membrilor partidului creștin-democrat și a aliatului său bavarez (CSU), o mișcare și mai sceptică față de propunerile europene ale lui Emmanuel Macron.
Cu această ocazie, oficialii aleși au emis o poziție care le reflectă scepticismul, în special în legătură cu proiectul Fondului Monetar European (FME) pentru a stabili un mecanism de ajutorare a țărilor din zona euro aflate în dificultate.
Deputații conservatori ai Angelei Merkel condiționează crearea unui astfel de mecanism permanent de o reformă a tratatelor europene, care, practic, ar face realizarea sa foarte improbabilă.
În plus, aceștia solicită ca acest mecanism să fie independent de Comisia Europeană, pe care ei o consideră deja prea tolerantă cu statele cu deficite fiscale. Și ei refuză să permită Fondului să ajute guvernele care se confruntă cu „crize conjucturale”, așa cum dorește Comisia.
În ochii lor, FMI-ul ar putea interveni doar în cazul unei probleme de rambursare a datoriilor și în schimbul unor eforturi semnificative de economisire în țările în cauză.
Survenite în ajunul discursului dlui Macron către Parlamentul European de la Strasbourg, aceste poziţii sunt un duș rece pentru Franța. De asemenea, şeful statului francez trebuie să vină joi seară, la Berlin, pentru a discuta aceste probleme cu dna Merkel, potrivit La Libre, citat de Rador.